
Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA |
Obróbka cieplna żywności
Obróbka cieplna jest podstawowym sposobem zapewniania bezpieczeństwa, trwałości mikrobiologicznej, pożądanych cech sensorycznych żywności. Procesy pasteryzacji i sterylizacji żywności wymagają jednak optymalizacji oraz walidacji. Duża energochłonność i względnie długi czas jednostkowy etapu obróbki cieplnej wyrobów wymagają wyznaczenia optymalnego czasu i temperatury pasteryzacji / sterylizacji wyrobu. Brak możliwości zbadania pod kątem mikrobiologicznym każdego opakowania żywności poddanej obróbce termicznej, wymaga od producenta żywności poddania stosowanych procesów termicznych walidacji.
Skontaktuj się z Biurem Naukowo-Technicznym SIGMA, jeśli chcesz przeszkolić pracowników swojego zakładu z zakresu procesów termicznego utrwalania żywności lub też chcesz zlecić wykonanie stosownych pomiarów, badań walidacyjnych dla procesów termicznych stosowanych w Twoim zakładzie. Email: info@bnt-sigma.pl; telefon: (61) 624 27 22.
Obróbka cieplna żywności
Szkolenie: Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów w opakowaniu

Forma szkolenia: NA MIEJSCU W PAŃSTWA FIRMIE lub ZDALNIE NA ZAMÓWIENIE (TRENER ONLINE)
Krok 1. Pasteryzacja/sterylizacja żywności w opakowaniu – Wizyta techniczna – przegląd bieżących praktyk, ocena kompletności danych posiadanych przez klienta, szkolenie

Forma świadczenia usługi: PRACA NA MIEJSCU U KLIENTA, PRACA ZDALNA
Mapowanie temperatury w autoklawie – wyznaczanie najzimniejszego punktu w autoklawie, badanie rozkładu temperatur w autoklawie [autoklawy spożywcze/przemysłowe]
![Mapowanie temperatury w autoklawie – wyznaczanie najzimniejszego punktu w autoklawie, badanie rozkładu temperatur w autoklawie [autoklawy spożywcze/przemysłowe]](/environment/cache/images/300_300_productGfx_475/mapowanie-autoklawu.jpg)
Forma świadczenia usługi: PRACA NA MIEJSCU U KLIENTA, PRACA ZDALNA
Ciśnienie w autoklawie: Pomiar różnicy ciśnienia między wnętrzem opakowania a komorą autoklawu, ustalanie profilu ciśnienia w trakcie procesu termicznego, zapobieganie uszkodzeniom opakowań w autoklawie

Forma świadczenia usługi: PRACA NA MIEJSCU U KLIENTA, PRACA ZDALNA
Testy penetracji ciepła do wyrobu poddawanego procesowi sterylizacji/ pasteryzacji w autoklawie, wyznaczanie dostarczonej wartości F0/P0

Forma świadczenia usługi: PRACA NA MIEJSCU U KLIENTA, PRACA ZDALNA
PAKIET TESTÓW: Optymalizacja procesów pasteryzacji i sterylizacji żywności w autoklawie – wyznaczanie parametrów pasteryzacji/sterylizacji, poprawa jakości produktu oraz efektywności energetycznej procesu termicznego, walidacja procesu

Forma świadczenia usługi: PRACA NA MIEJSCU U KLIENTA, PRACA ZDALNA
Kalibracja czujników temperatury, termometrów, pętli pomiaru temperatury

Forma świadczenia usługi: POMIARY NA MIEJSCU U KLIENTA, POMIARY W LABORATORIUM