Mapowanie temperatury w autoklawie – wyznaczanie najzimniejszego punktu w autoklawie, badanie rozkładu temperatur w autoklawie [autoklawy spożywcze/przemysłowe]

Dostępność usługi: Usługa dostępna - wypełnij formularz poniżej
Czas realizacji usługi: Raport do 14 dni od wykonania pomiarów
Cena brutto (za usługę/grupę): 7 257,00 zł 7257.00
Cena netto (za usługę/grupę): 5 900,00 zł
ilość szt

towar niedostępny

Szczegółowy opis

Mapowanie temperatury w autoklawie – wyznaczanie najzimniejszego punktu w autoklawie, badanie rozkładu temperatur [autoklawy spożywcze/przemysłowe]

 

Badanie rozkładu temperatur w autoklawie jest kluczowym testem wykonywanym podczas odbioru nowego autoklawu, jak również w ramach okresowej oceny stanu technicznego funkcjonującego już urządzania. Mapowanie autoklawu pozwala odpowiedzieć na pytania istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa i jakości przetwarzanych w autoklawie wyrobów:

  • W jakim czasie autoklaw ogrzewa się do wymaganej temperatury (come-up time)?
  • W jakim czasie następuje stabilizacja temperatury w przestrzeni autoklawu?
  • Gdzie znajduje się "zimny punkt"/ "zimne miejsca" autoklawu (cold spots)?
  • Gdzie znajduje się "ciepłe miejsce" autoklawu (hot spot)?
  • Jaka jest różnica temperatury między "zimnym punktem" a wartością zadaną procesu (set point)?
  • Jaki jest rozrzut temperatur wewnątrz komory autoklawu w stabilnej fazie przetrzymania?
  • Czy chłodzenie odbywa się w sposób jednorodny? 
  • Czy (/w jakich punktach autoklawu) występują problemy z dostarczaniem medium grzejnego/chłodzącego?

Mapowanie temperatury w autoklawie jest warunkiem wstępnym dla ustanowienia docelowych parametrów procesu termicznego oraz walidacji procesu pasteryzacji/ sterylizacji. To wnioski z badań rozkładu temperatury wskazują w jakim miejscu autoklawu należy umieścić opakowania testowe podczas testów penetracji ciepła do wyrobu.

Mapowanie temperatur w autoklawie może być również przeprowadzone w rozszerzonym zakresie, tak aby odpowiedzieć na dodatkowe pytania związane z pracą autoklawu:

  • W jaki sposób stopień załadowania autoklawu (np. stosowanie koszy załadowanych tylko w połowie) wpływa na lokalizację "zimnego punktu"?
  • Czy autoklaw pracuje stabilnie przy zwiększonym zapotrzebowaniu na parę (np. przy równolegle uruchomionych procesach w kilku autoklawach) - czy zmieniła się lokalizacja "zimnego punktu", czy zmienił się czas dojścia do wymaganej temperatury?
  • W których punktach autoklawu chłodzenie odbywa się najszybciej i w których to punktach wkład chłodzenia do zliczonej wartości F0 / P0 będzie najmniejszy?




Przebieg realizacji usługi


1. Omówienie z Klientem (telefonicznie, w formie wideokonferencji, mailowo):

  • Statusu urządzenia (pierwsze / kolejne mapowanie urządzenia; wniosków z poprzednich kwalifikacji urządzenia); oczekiwanych informacji, które mają przynieść wykonane testy; problemu do rozwiązania;

  • Informacji na temat ilości formatów opakowań, funkcjonujących w zakładzie schematów załadunku autoklawu, rodzajów procesów stosowanych w autoklawie;

  • Ewentualnych specyficznych wymagań zamawiającego np. odnośnie metodyki pomiarów, języka raportowania;

  • Ewentualnych specyficznych ograniczeń po stronie zamawiającego np. sposób, typowy czas załadunku i rozładunku koszy.

2. Wspólne uzgodnienie planu testów, w szczególności:

  • Rodzaju wsadu, formatu opakowań, schematu załadunku urządzenia w trakcie testów;

  • Ilości czujników umieszczanych w każdym z koszy autoklawu;

  • Ilości powtórzeń serii pomiarowych;

3. Wykonanie u zamawiającego serii pomiarów zgodnie z ustalonym planem.

4. Opracowanie raportu - maksymalnie w ciągu 14 dni od zakończenia testów specjalista BNT SIGMA opracowuje raport, który zawiera m.in.: analizę otrzymanych danych, schematy rozmieszczenia czujników w trakcie testów, dane surowe, kopię świadectw wzorcowania sprzętu pomiarowego użytego w testach.

 


Wykorzystywany system pomiarowy 


Testy dystrybucji temperatury realizowane są przy użyciu dokładnych czujników temperatury umieszczanych w wielu punktach komory autoklawu, na zewnątrz opakowań. Do mapowania temperatury
 wykorzystujemy zwalidowany system loggerowy - bezprzewodowe rejestratory temperatury i ciśnienia odczytywane po zakończonym procesie termicznym. Rozwiązanie to pozwala na sprawne uzbrojenie koszy autoklawu w czujniki i zminimalizowanie zakłóceń produkcji przez prowadzone testy walidacyjne.

Zestaw czujników do wykorzystania podczas mapowania autoklawu (w konfiguracji uzgodnionej z Klientem):

  • Bezprzewodowe rejestratory temperatury (23 sztuki)
    Dokładność lepsza niż ±0,1°C; rozdzielczość 0,01°C; zakres pomiarowy 25-140°C; zanurzalne, zatapialne, o szybkim czasie odpowiedzi dzięki sondzie o szerokości 3mm.

  • 1 logger temperaturowo-ciśnieniowy
    Temperatura: dokładność lepsza niż ±0,1°C; rozdzielczość 0,02°C; zakres pomiarowy 25-140°C;
    Ciśnienie: dokładność lepsza niż ± 15 mbar, rozdzielczość 2mbar, zakres pomiarowy 50mbar-5bar;
    zanurzalny, zatapialny, o szybkim czasie odpowiedzi dzięki sondzie temperatury o szerokości 3mm.



Mapowanie temperatury w autoklawie - cena usługi

 
Usługa realizowana w ciągu jednego dnia pomiarowego (dwie serie pomiarowe): 5900 PLN netto (+ 23% VAT).

 


KONTAKT W SPRAWIE MAPOWANIA AUTOKLAWÓW: 
Email: info@bnt-sigma.pl
Telefon: 530 30 90 30


 

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl