
Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA |
Autoklawy spożywcze
| Autoklaw do konserw | Sterylizator do puszek | Autoklaw do puszek | Autoklaw do pasteryzacji | Autoklaw do sterylizacji puszek
Branża spożywcza wymaga autoklawów, które pozwalają na wydajne, dobrze kontrolowane i jednorodne ogrzewanie wsadu autoklawu - puszek, słoików, opakowań elastycznych, czy też innych zawierających wyrób poddawany procesowi pasteryzacji lub sterylizacji. Do pasteryzacji i sterylizacji konserw stabilnych w temperaturze otoczenia oraz pasteryzacji wyrobów przechowywanych następnie w warunkach chłodniczych, wykorzystuje się głównie:
- Autoklawy wodno-kaskadowe,
- Autoklawy parowo-powietrzne,
- Autoklawy zanurzeniowe.
Producenci autoklawów do puszek/słoików/innych formatów opakowań wykorzystywanych w branży spożywczej (autoklawy do pasteryzacji i sterylizacji)
Podczas prowadzonych przez naszą firmę pomiarów i walidacji na rynku polskim, spotykamy się najczęściej z autoklawami dostarczanymi przez następujących producentów:
- FABRYKA MASZYN SPOŻYWCZYCH "SPOMASZ" PLESZEW, Polska
- STERIFLOW, Francja
- PANINI, Włochy
- SURDRY, Hiszpania
- JBT FMC, USA
Jaka może być cena zakupu autoklawu spożywczego? Cena sterylizatorów będzie uzależniona od wielkości i wyposażenia urządzenia, ilości dostarczanych autoklawów do danego producenta żywności, dlatego w celu uzyskania wyceny konieczny jest bezpośredni kontakt z producentem autoklawów.
Urządzenia pomiarowe w autoklawach spożywczych
Urządzenia pomiarowe (termometr referencyjny, czujniki temperatury PT100, manometry) umieszczane są w miejscach, które pozwalają na pomiar wartości temperatury i ciśnienia jak najlepiej reprezentujących warunki panujące w przestrzeni roboczej autoklawu. Urządzenia te muszą być okresowo kalibrowane (np. w odstępach 12 miesięcy), przy czym należy podkreślić, że czujniki temperatury w które wyposażony jest autoklaw, praktycznie nie mają szansy być umiejscowione w najzimniejszym punkcie (ang. „cold spot”) wsadu autoklawu – punkcie tacy/kosza autoklawu, w którym najpóźniej osiągana jest wymagana temperatura procesu i w którym produkt (puszka, słoik) będzie poddawany „najsłabszemu” procesowi cieplnemu. Z tego względu konieczne jest okresowe (np. co 2 lata) przeprowadzanie mapowana rozkładu temperatury w autoklawie i wyznaczenie/ potwierdzenie lokalizacji „zimnego miejsca autoklawu”. To w „cold spot” autoklawu prowadzone są później pomiary penetracji ciepła (wartości P0/F0 osiąganej przez puszkę/słoik wypełniony produktem). Autoklawy do pasteryzacji żywności w warunkach przemysłowych muszą podlegać takiemu samemu nadzorowi, jak autoklawy do sterylizacji żywności.
Skontaktuj się z Biurem Naukowo-Technicznym SIGMA, jeśli chcesz przeszkolić pracowników swojego zakładu z zakresu procesów termicznego utrwalania żywności lub też chcesz zlecić wykonanie stosownych pomiarów, badań walidacyjnych dla procesów termicznych stosowanych w Twoim zakładzie. Email: info@bnt-sigma.pl; telefon: (61) 624 27 22.
Autoklawy spożywcze
Szkolenie: Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów spożywczych w opakowaniu

Forma szkolenia: NA MIEJSCU W PAŃSTWA FIRMIE lub ZDALNIE NA ZAMÓWIENIE (TRENER ONLINE)
Krok 2. Nadciśnienie w autoklawie: Pomiar różnicy ciśnienia między wnętrzem opakowania a komorą autoklawu, ustalanie profilu ciśnienia w trakcie procesu termicznego, zapobieganie uszkodzeniom opakowań w autoklawie

Forma świadczenia usługi: PRACA NA MIEJSCU U KLIENTA, PRACA ZDALNA
Krok 3. Mapowanie temperatury w autoklawie – wyznaczanie najzimniejszego punktu w autoklawie, badanie rozkładu temperatur w autoklawie

Forma świadczenia usługi: PRACA NA MIEJSCU U KLIENTA, PRACA ZDALNA
Krok 4. Testy penetracji ciepła do wyrobu poddawanego procesowi pasteryzacji/ sterylizacji w autoklawie

Forma świadczenia usługi: PRACA NA MIEJSCU U KLIENTA, PRACA ZDALNA
PAKIET TESTÓW: Optymalizacja procesów pasteryzacji i sterylizacji żywności w autoklawie – wyznaczanie parametrów pasteryzacji/sterylizacji, poprawa jakości produktu oraz efektywności energetycznej procesu termicznego, walidacja procesu

Forma świadczenia usługi: PRACA NA MIEJSCU U KLIENTA, PRACA ZDALNA
Dane kontaktowe:
Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
Email: info@bnt-sigma.pl; tel. (61) 624 27 22
Dane rejestrowe:
NIP: PL 666-195-55-48, REGON: 301495879
Polityka prywatności:
Dbamy o Państwa prywatność. Dane osobowe przetwarzamy w sposób zgodny z wymogami prawa, w szczególności zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych (znanego jako RODO, GDPR). Kontaktując się z nami, jak również korzystając z naszej strony internetowej, wyrażają Państwo zgodę na przetwarzanie Państwa danych osobowych zgodnie z zasadami opisanymi w Polityce Prywatności.. Zapraszamy do odwiedzenia strony Polityka Prywatności, jeśli chcą się Państwo dowiedzieć więcej na temat zasad przetwarzania Państwa danych osobowych,
Przykładowy program nadzoru nad autoklawem i testów walidacyjnych dla autoklawu do sterylizacji konserw (puszki w jednym rozmiarze)
Uruchomienie autoklawu: Kalibracja czujników będących na wyposażeniu autoklawu, pomiary rozkładu temperatur dla pustego autoklawu, pomiary rozkładu temperatur dla pustego autoklawu, pomiary rozkładu temperatur dla autoklawu wypełnionego puszkami w danym rozmiarze
Co 1 rok: Kalibracja czujników będących na wyposażeniu autoklawu
Co 2 lata: Pomiary rozkładu temperatur dla autoklawu wypełnionego puszkami w danym rozmiarze
Autoklaw do puszek (podobnie jak i autoklaw używany w zakładzie branży spożywczej do innych formatów opakowań) powinien być na bieżąco odkamieniany (należy dodawać do wody autoklawu preparat zapobiegający osadzaniu się kamienia na ściankach sterylizatora) oraz okresowo czyszczony. Można przyjąć, że sterylizator do puszek podleć powinien podobnemu nadzorowi, jak i sterylizator do pasteryzacji/sterylizacji innych rodzajów opakowań.
Jakość wody chłodzącej w autoklawie do konserw
Nawet jeśli ta sama woda jest wykorzystywana przez autoklaw do ogrzewania jak i do chłodzenia, należy przyjąć, że jakość wody musi być kontrolowana pod względem mikrobiologicznym. Jeśli są Państwo zainteresowani zagadnieniem minimalizowania ryzyka rekontaminacji puszek/słoików w etapie chłodzenia oraz po zakończonym procesie termicznym, zachęcamy do udziału w szkoleniu „Pasteryzacja i sterylizacji wyrobów w opakowaniu.