Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22  lub  530 309 030
 info@bnt-sigma.pl

SZKOLENIA DLA LABORATORIÓW

Szkolenia zdalne na zamówienie


SZKOLENIA ON-LINE "NA ZAMÓWIENIE"

  • Tylko dla pracowników Państwa firmy
  • W uzgodnionym terminie
  • Dla grupy osób lub dla 1 uczestnika

więcej informacji...


 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła?
BLOG
Zawory aseptyczne w instalacjach produkcyjnych 0

Zawory aseptyczne w liniach produkcyjnych branży spożywczej

 

Każda instalacja aseptyczna jest wyposażona w zawory aseptyczne w aseptycznej (kończonej) części linii). Zawory aseptyczne instalowane są w linii produkcyjnej celem kierowania przenoszenia cieczy w instalacji rurowej. Zawory (w tym zawory aseptyczne) spełniają liczne funkcje w zakładach produkujących higieniczne wyroby (w branży spożywczej, kosmetycznej, farmaceutycznej) - wyłączanie i otwieranie ścieżek, przełączanie, sterowanie, ochrona przed nadmiernym lub niewystarczającym ciśnieniem oraz przed mieszaniem się niekompatybilnych cieczy w punktach krzyżowania się rur.

Wykonanie zaworu aseptycznego ma znaczący wpływ na jakość procesu produkcyjnego a co za tym idzie, również samego, zwykle mikrobiologicznie wrażliwego, produktu. Braki higieniczne wynikające ze złej konstrukcji aseptycznego zaworu muszą być uważane za ryzyko produkcyjne. Zakłady prowadzące produkcję aseptyczną muszą zapewnić, że decydują się na wybór wyłącznie najwyższej klasy zaworów aseptycznych.

Niniejszy artykuł dotyczy wszystkich zaworów aseptycznych stosowanych w kontakcie z wrażliwymi mikrobiologicznie wyrobami: aseptycznych zaworów motylkowych, aseptycznych zaworów jednogniazdowych, aseptycznych zaworów typu mixproof.

Wybierając zawór aseptyczny należy zwrócić szczególną uwagę na:

  • możliwość czyszczenia wszystkich elementów zaworu,
  • jakość wykończenia powierzchni zaworu aseptycznego,
  • materiały konstrukcyjne zastosowane w zaworze,
  • budowę przestrzenną zaworu,
  • szczelność zaworu (nieprzenikalność) dla drobnoustrojów ze środowiska, w którym umieszczony jest zawór,
  • uszczelnienia zaworu aseptycznego (materiał uszczelek i ich rozmiar),
  • możliwość wykrywania wycieku (zawór mix-proof) z zaworu.

 

Możliwość czyszczenia zaworów aseptycznych

Wszystkie powierzchnie zaworu aseptycznego mające kontakt z produktem muszą być czyszczone ze szczególnym uwzględnieniem gniazda i uszczelki zaworu. Możliwość czyszczenia można ocenić podczas walidacji czyszczenia.

 

Jakość wykończenia powierzchni zaworu

Istnieje wiele dostępnych technik wykańczania powierzchni zaworów, takie jak polerowanie ręczne, elektropolerowanie, szlifowanie. Chropowatość powierzchni Ra ma znaczący wpływ na możliwość czyszczenia zaworu stosowanego w aseptycznej produkcji. Chociaż obniżona chropowatość Ra przyspiesza proces czyszczenia, inwestowanie środków pieniężnych w obniżenie chropowatości, po to tylko aby skrócić o kilka minut proces czyszczenia Cip, zazwyczaj nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Na rynku polskim w roku 2022 dostępnych jest szereg zaworów aseptycznych o chropowatościach poniżej Ra ≤ 0,8 μm, czasami można również spotkać zawory aseptyczne o chropowatości Ra = 1,6 μm jest zwyczajowo.

 

Materiały konstrukcyjne w aseptycznych aplikacjach

W zaworach aseptycznych stosuje się typowo: stal kwasoodporną 304 oraz 316. Ze względu na stosowane w instalacjach aseptycznych roztwory wodorotlenku sodu (mycie zasadowe CIP), w zaworach aseptycznych nie stosuje się aluminium, stali czarnej, stali galwanizowanej, stali cynkowanej, mosiądzu.

 

Konstrukcja zaworu

Konstrukcja zaworu aseptycznego musi zapewniać wymianę cieczy we wszystkich obszarach zaworu mających kontakt z aseptycznym produktem. Oprócz wymiany cieczy podczas produkcji i czyszczenia, konstrukcja zaworu musi również zapewnić, że w zaworze nie powstają przestrzenie wypełnione powietrzem (powietrze jest dobrym izolatorem termicznym i może utrudniać proces sterylizacji zaworu). W zaworze aseptycznym należy unikać zagłębień, szczelin, ostrych krawędzi, gwintów, martwych przestrzeni. Zawór aseptyczny powinien mieć możliwość pełnego drenażu. W zaworach aseptycznych należy unikać sprężyn mających kontakt z produktem.

 

Uszczelnienie zaworu aseptycznego

Liczba uszczelek w zaworze aseptycznym powinna być jak najmniejsza. Należy zachować ostrożność, aby zapewnić, że właściwości odkształcające materiału uszczelniającego są pod kontrolą. Zbyt niskie odkształcenie uszczelnienia jest równie niekorzystne jak zbyt wysoka deformacja uszczelki. Ponowne dokręcanie siłą nieszczelnych uszczelek w jest niedopuszczalne w zaworze aseptycznym. Materiał uszczelki musi być odporny chemicznie na produkt aseptyczny, roztwór CIP, parę w czasie SIP i lub dezynfektant (rzadziej stosowane rozwiązanie w liniach aseptycznych).

 

Wykrywanie wycieków w zaworach aseptycznych

Konstrukcja zaworu aseptycznego musi zapewniać szybkie zewnętrzne wykrywanie wycieku uszczelnień między strona produktową a strona zewnętrzną zaworu. Najlepiej jeśli zawór posiada zautomatyzowany system detekcji przecieku i możliwość wywołania alarmu na panelu operatorskim.

 

Nieprzepuszczalność zaworu dla drobnoustrojów

W przypadku zastosowań aseptycznych preferowanym rozwiązaniem jest hermetyczne uszczelnienie ruchomego wału, albo za pomocą elastycznych membran, albo mieszków. Typowe dynamiczne uszczelnienia wału nie są bakterioszczelne. Układy podwójnych uszczelnień powinny być zaprojektowane w taki sposób, aby odległość między dwoma uszczelnieniami była większa niż skok wału. 

 

Uwaga 1. Aseptyczne zawory membranowe i mieszkowe. Wyciek powinien być wykrywalny przez swobodny wylot do atmosfery za pomocą specjalnego systemu wykrywania wycieków.

Uwaga 2. Zawory kurkowe. Zawory nie nadają się do czyszczenia w CIP, a zatem nie istnieją tutaj konstrukcje aseptyczne zaworów.

Uwaga 3. Zawory kulowe. Obszar między kulką, obudową i powierzchniami gniazda zaworu musi być możliwa do czyszczenia, natomiast tradycyjne zaworu kulowe są nieprzystosowane do CIP. Tradycyjny zawór kulowy nie będzie więc zaworem aseptycznym.

Uwaga 4. Zawory mixproof. Zawory zabezpieczające przed niekontrolowanym mieszaniem cieczy definiuje się jako zawory mixproof - bezpiecznie wykluczają one możliwość mieszania niekompatybilnych płynów między oddzielnymi liniami. Obszar neutralny zaworu mixproof musi być odprowadzany do atmosfery, nadawać się do czyszczenia i być zaprojektowany w taki sposób, aby wyciek nie mógł spowodować nagromadzenia ciśnienia w zaworze (ryzyko samootwarcia zaworu). Na rynku dostępnych jest wiele modeli aseptycznych zaworów mixproof.

 

 

 

KRYTERIA AKCEPTACJI DLA ZAWORÓW ASEPTYCZNYCH

Zastosuj poniższe kryteria akceptacji podczas oceny higieniczności budowy zaworów, które są przeznaczone do pracy w higienicznych
(lub aseptycznych) instalacjach produkcyjnych.

 Zawory higieniczne i aseptyczne

 Materiał obudowy

 Odporność na produkty, rozwory myjące
 i dezynfekujące (jeśli stosowane) 
 wskazane przez Użytkownika.

 Szczegółowe kryteria akceptacji:
 Materiały konstrukcyjne

 Jakość wykończenia powierzchni

 Dostępne Ra ≤ 0,8 µm
 (jeśli wymagane przez Użytkownika)

 Materiał uszczelnienia

 Odporność na produkty, rozwory myjące
 i dezynfekujące (jeśli stosowane)
 wskazane przez Użytkownika.

 Szczegółowe kryteria akceptacji: 
 Materiały konstrukcyjne

 Lokalizacja uszczelki

 Uszczelka blisko produktu.

 Minimalna powierzchnia kontaktu
 uszczelki z produktem.

 Metal stop zapobiegający nadmiernemu
 ściśnięciu uszczelki.

 Uszczelka na elemencie niewykonującym
 ruchu (w przypadku powierzchni
 wykonujących względem siebie ruch).

 Geometria zaworu

 Brak martwych przestrzeni sprzyjających
 przetrzymywaniu produktu lub roztworu
 myjącego w pozycji otwartej lub zamkniętej.

 Brak szczelin po stronie produktu.

 Brak łączników po stronie produktu.

 Możliwość pełnego drenażu zaworu.

 Mycie zaworu

 Każda część zaworu odsłaniania do
 produktu w trakcie procesu produkcyjnego
 ma również kontakt z roztworem myjącym
 przez wymagany czas (np. poprzez ilość
 cyklów otwarć i zamknięć zaworu).

 Orientacja zaworu w przestrzeni

 Możliwość pełnego drenażu zaworu.

 Detekcja wycieku

 Możliwość łatwej obserwacji wycieku.

 Zawory zwrotne

 Materiał obudowy

 Jakość wykończenia powierzchni

 Materiał uszczelnienia

 Lokalizacja uszczelki

 Geometria zaworu

 Zastosowanie mają wszystkie wskazane
 powyżej wymagania dla zaworów
 higienicznych.

 

Dodatkowe wymagania/ Uwagi

 Zawory wyposażone w kulę lub stożek
 zazwyczaj czyszczą się łatwiej.

 Zawory rozdzielające rozwór myjący
 od produktu

 Materiał obudowy

 Jakość wykończenia powierzchni

 Materiał uszczelnienia

 Lokalizacja uszczelki

 Geometria zaworu

 Zastosowanie mają wszystkie wskazane
 powyżej wymagania dla zaworów
 higienicznych.

 

 Dodatkowe wymagania/ Uwagi

 Zawór z podwójnym gniazdem (mix-proof
 double seat valve) lubukład dwóch
 zaworów z przerwą powietrzną otwartą do
 otocznia.

 Zawory do poboru próbki

 Materiał obudowy

 Jakość wykończenia powierzchni

 Materiał uszczelnienia

 Lokalizacja uszczelki

 Geometria zaworu

 Zastosowanie mają wszystkie wskazane
 powyżej wymagania dla zaworów
 higienicznych.

 Dodatkowe wymagania/ Uwagi

 Możliwość przepłukania zaworu przed i po
 poborze próbki.

 Zawory aseptyczne

 Materiał obudowy

 Jakość wykończenia powierzchni

 Materiał uszczelnienia

 Lokalizacja uszczelki

 Geometria zaworu

 Zastosowanie mają wszystkie wskazane
 powyżej wymagania dla zaworów
 higienicznych.

 Dodatkowe wymagania/ Uwagi

 Uszczenienia ruchomego elementu za
 pomocą podwójnej uszczelki i pary lub
 membrany (w przypadku membran: jeśli
 możliwe, membrana na rurociągu rzadziej
 używanym).

 Odporność na parametry SIP (ok. 30 min
 w temperaturze ok. 120°C).

 Nieprzenikalność dla drobnoustrojów z
 otoczenia.

 

WIĘCEJ INFORMACJI

Norma:       ISO 14159:2002 Safety of machinery — Hygiene requirements for the design of machinery

Szkolenie:  Hygienic design I — higiena budowy i czyszczenie urządzeń produkcyjnych wchodzących w bezpośredni kontakt z produktem

 

 

 

KOMENTARZE (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl