Hygienic Design cz.1 – Higiena budowy i czyszczenie urządzeń produkcyjnych wchodzących w bezpośredni kontakt z produktem

Dostępność usługi: Określ: formę i termin szkolenia
Czas realizacji usługi: Szkolenie 2-dniowe
Cena brutto: 13 407,00 zł 13407.00
Cena netto (za usługę/grupę): 10 900,00 zł
ilość szt.

towar niedostępny

* - Pole wymagane

Szczegółowy opis

Szkolenie "Hygienic Design cz.1
- Higiena budowy i czyszczenie urządzeń produkcyjnych wchodzących w bezpośredni kontakt z produktem"



Higienicznie zaprojektowana linia technologiczna
to podstawa skutecznych i efektywnych kosztowo procesów czyszczenia oraz jeden z warunków wstępnych dla produkcji bezpiecznych, wysokiej jakości produktów. Projektowanie maszyn i linii produkcyjnych, wdrażanie zmian na funkcjonujących już liniach produkcyjnych, powinno uwzględniać zasady higienicznego projektowania urządzeń - wówczas inwestycje i prowadzone projekty nie będą źródłem nowych zagrożeń dla higieny procesu produkcyjnego.

Dzięki przedstawionym przykładom dobrych i złych rozwiązań konstrukcyjnych, uczestnicy szkolenia dowiedzą się:

  • Jakie cechy powinny posiadać urządzenia w liniach higienicznych, a jakie w liniach aseptycznych
  • Na jakie elementy urządzenia zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu i uruchomienia urządzenia, walidacji czyszczenia linii
  • W jaki sposób bezpiecznie oddzielić linię zawierającą produkt od linii zawierającej środek myjący
  • W jaki sposób pobierać próbki z zamkniętych instalacji higienicznych i aseptycznych
  • W których punktach pobierać wymazy mikrobiologiczne
  • W jaki sposób zweryfikować skuteczność czyszczenia, płukania, dezynfekcji linii

Szkolenie polecane jest w szczególności:

  • Pracownikom firm odpowiedzialnych za: projektowanie maszyn i linii produkcyjnych, zbudowanie linii 
  • Pracownikom działów inwestycji i inżynierom odpowiedzialnym za wybór i odbiór nowych urządzeń
  • Pracownikom opiniującym propozycje zmian
  • Pracownikom zaangażowanym w rozwiązywanie problemów jakościowych
  • Pracownikom działów kontroli jakości zaangażowanym w planowanie walidacji czyszczenia, prowadzanie inspekcji skuteczności mycia

 



PROGRAM SZKOLENIA

 

1. Wprowadzenie do higienicznego projektowania

  • Zmiana ilości mikroorganizmów w trakcie procesu produkcyjnego
  • Zagrożenia mikrobiologiczne oraz chemiczne związane z nieodpowiednią higieną konstrukcji urządzeń
  • Przewodniki i organizacje podejmujące tematykę higienicznego projektowania

2. Podstawowe wymagania higieniczne dla urządzeń

  • Różnica między urządzeniami higienicznymi a aseptycznymi
  • Materiał konstrukcyjne
     - Stal (gatunki stali a jej korozja, pasywacja, chropowatość powierzchni Ra)
     - Elastomery (materiał używane w higienicznych aplikacjach, wytrzymałość
     - Polimery/tworzywa sztuczne (polimery używane w higienicznych aplikacjach, 
        skuteczność czyszczenia polimerów)
  • Połączenia (cechy higienicznego połączenia)
  • Elementy wystające
  • Łączniki
  • Martwe przestrzenie / martwe odnogi (częste miejsca występowania,
    dopuszczalna maksymalna długość higieniczny "by-pass" urządzeń)
  • Drenaż urządzeń
  • Wewnętrzne krawędzie
  • Osadzenie wałów i tłoków

3. Kluczowe zagadnienia mikrobiologiczne

  • Typy mikroorganizmów i związane z nimi zagrożenia
  • Parametry wpływające na tempo wzrostu mikroorganizmów
  • Biofilmy (mechanizm powstawania, sposoby zapobiegania i usuwania)

4. Czyszczenie i dezynfekcja

  • Parametry wpływające na skuteczność czyszczenia i dezynfekcji
  • Higiena konstrukcji a minimalne parametry mycia
  • Charakterystyka preparatów do mycia i dezynfekcji
  • Gdzie szukać informacji, czy dane urządzenie jest aseptyczne/ higieniczne/wymaga czyszczenia ręcznego

5. Połączenia

  • Połączenia spawane (metody oceny jakości spoin)
  • Połączenia demontowane metal-metal
  • Uszczelnienia (uszkodzenia uszczelek, "płynięcie na zimno")
  • Higieniczne i niehigieniczne typy złączy
  • Uszczelnianie ruchomego wału ("bariera parowa", uszczelnienie mechaniczne)

6. Pompy, zbiorniki

  • Higieniczne i niehigieniczne rodzaje pomp
  • Budowa i elementy ważne podczas oceny pompy: krzywkowej, tłokowej, membranowej, perystaltycznej, ślimakowej
  • Kule myjące (typy, skuteczność, istotne cechy budowy)
  • Elementy zbiornika ważne podczas oceny higienicznej

7. Zawory

  • Elementy istotne podczas oceny zaworu
  • Higieniczne i niehigieniczne rodzaje zaworów (zawór zaciskowy, membranowy, kulowy, siodłowy, motylkowy)
  • Bezpieczne rozdzielanie linii zawierającej produkt i środek myjący (układ z dwoma lub trzema zaworami, zawór typu mix-proof)

8. Przyrządy pomiarowe

  • Higieniczne i niehigieniczne rozwiązania do pomiaru temperatury, ciśnienia, przepływu cieczy, poziomu cieczy, pH
  • Zasady wbudowywania w linię urządzeń pomiarowych

9. Wymienniki ciepła, odrzut produktu niezgodnego

  • Budowa i elementy ważne podczas oceny wymienników ciepła (wymienniki płytowe, rurowe, skrobakowe, DSI)
  • Zmiana kierunku przepływu cieczy
     - Odrzut produktu, który nie był poddany odpowiedniej obróbce termicznej
     - Bezpieczny powrót do trybu produkcyjnego

10. Pobór próbek

  • Rozwiązania do higienicznego i aseptycznego pobierania próbek produktu
  • Przykłady "złych" rozwiązań do poboru próbek

11. Testy higieniczności urządzeń, walidacja czyszczenia

  • Zasady testowania higieniczności urządzeń
  • Podstawy walidacji czyszczenia - kolejność działań i kryteria akceptacji

12. Zadania dla uczestników

  • Dobór materiałów uszczelnienia
  • Ocena oferty handlowej na zakup pompy
  • Praca za schematem instalacji

 


KONTAKT W SPRAWIE SZKOLENIA:

Email: info@bnt-sigma.pl
Tel: 530 30 90 30


 

 

ULOTKA SZKOLENIA

 

Pliki do pobrania:

Produkty powiązane

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl