Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA |
Hygienic Design cz.1 – Higiena budowy i czyszczenie urządzeń produkcyjnych wchodzących w bezpośredni kontakt z produktem
towar niedostępny
Szczegółowy opis
Szkolenie "Hygienic Design cz.1
- Higiena budowy i czyszczenie urządzeń produkcyjnych wchodzących w bezpośredni kontakt z produktem"
Higienicznie zaprojektowana linia technologiczna to podstawa skutecznych i efektywnych kosztowo procesów czyszczenia oraz jeden z warunków wstępnych dla produkcji bezpiecznych, wysokiej jakości produktów. Projektowanie maszyn i linii produkcyjnych, wdrażanie zmian na funkcjonujących już liniach produkcyjnych, powinno uwzględniać zasady higienicznego projektowania urządzeń - wówczas inwestycje i prowadzone projekty nie będą źródłem nowych zagrożeń dla higieny procesu produkcyjnego.
Dzięki przedstawionym przykładom dobrych i złych rozwiązań konstrukcyjnych, uczestnicy szkolenia dowiedzą się:
- Jakie cechy powinny posiadać urządzenia w liniach higienicznych, a jakie w liniach aseptycznych
- Na jakie elementy urządzenia zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu i uruchomienia urządzenia, walidacji czyszczenia linii
- W jaki sposób bezpiecznie oddzielić linię zawierającą produkt od linii zawierającej środek myjący
- W jaki sposób pobierać próbki z zamkniętych instalacji higienicznych i aseptycznych
- W których punktach pobierać wymazy mikrobiologiczne
- W jaki sposób zweryfikować skuteczność czyszczenia, płukania, dezynfekcji linii
Szkolenie polecane jest w szczególności:
- Pracownikom firm odpowiedzialnych za: projektowanie maszyn i linii produkcyjnych, zbudowanie linii
- Pracownikom działów inwestycji i inżynierom odpowiedzialnym za wybór i odbiór nowych urządzeń
- Pracownikom opiniującym propozycje zmian
- Pracownikom zaangażowanym w rozwiązywanie problemów jakościowych
- Pracownikom działów kontroli jakości zaangażowanym w planowanie walidacji czyszczenia, prowadzanie inspekcji skuteczności mycia
PROGRAM SZKOLENIA
1. Wprowadzenie do higienicznego projektowania
- Zmiana ilości mikroorganizmów w trakcie procesu produkcyjnego
- Zagrożenia mikrobiologiczne oraz chemiczne związane z nieodpowiednią higieną konstrukcji urządzeń
- Przewodniki i organizacje podejmujące tematykę higienicznego projektowania
2. Podstawowe wymagania higieniczne dla urządzeń
- Różnica między urządzeniami higienicznymi a aseptycznymi
- Materiał konstrukcyjne
- Stal (gatunki stali a jej korozja, pasywacja, chropowatość powierzchni Ra)
- Elastomery (materiał używane w higienicznych aplikacjach, wytrzymałość
- Polimery/tworzywa sztuczne (polimery używane w higienicznych aplikacjach,
skuteczność czyszczenia polimerów) - Połączenia (cechy higienicznego połączenia)
- Elementy wystające
- Łączniki
- Martwe przestrzenie / martwe odnogi (częste miejsca występowania,
dopuszczalna maksymalna długość higieniczny "by-pass" urządzeń) - Drenaż urządzeń
- Wewnętrzne krawędzie
- Osadzenie wałów i tłoków
3. Kluczowe zagadnienia mikrobiologiczne
- Typy mikroorganizmów i związane z nimi zagrożenia
- Parametry wpływające na tempo wzrostu mikroorganizmów
- Biofilmy (mechanizm powstawania, sposoby zapobiegania i usuwania)
4. Czyszczenie i dezynfekcja
- Parametry wpływające na skuteczność czyszczenia i dezynfekcji
- Higiena konstrukcji a minimalne parametry mycia
- Charakterystyka preparatów do mycia i dezynfekcji
- Gdzie szukać informacji, czy dane urządzenie jest aseptyczne/ higieniczne/wymaga czyszczenia ręcznego
5. Połączenia
- Połączenia spawane (metody oceny jakości spoin)
- Połączenia demontowane metal-metal
- Uszczelnienia (uszkodzenia uszczelek, "płynięcie na zimno")
- Higieniczne i niehigieniczne typy złączy
- Uszczelnianie ruchomego wału ("bariera parowa", uszczelnienie mechaniczne)
6. Pompy, zbiorniki
- Higieniczne i niehigieniczne rodzaje pomp
- Budowa i elementy ważne podczas oceny pompy: krzywkowej, tłokowej, membranowej, perystaltycznej, ślimakowej
- Kule myjące (typy, skuteczność, istotne cechy budowy)
- Elementy zbiornika ważne podczas oceny higienicznej
7. Zawory
- Elementy istotne podczas oceny zaworu
- Higieniczne i niehigieniczne rodzaje zaworów (zawór zaciskowy, membranowy, kulowy, siodłowy, motylkowy)
- Bezpieczne rozdzielanie linii zawierającej produkt i środek myjący (układ z dwoma lub trzema zaworami, zawór typu mix-proof)
8. Przyrządy pomiarowe
- Higieniczne i niehigieniczne rozwiązania do pomiaru temperatury, ciśnienia, przepływu cieczy, poziomu cieczy, pH
- Zasady wbudowywania w linię urządzeń pomiarowych
9. Wymienniki ciepła, odrzut produktu niezgodnego
- Budowa i elementy ważne podczas oceny wymienników ciepła (wymienniki płytowe, rurowe, skrobakowe, DSI)
- Zmiana kierunku przepływu cieczy
- Odrzut produktu, który nie był poddany odpowiedniej obróbce termicznej
- Bezpieczny powrót do trybu produkcyjnego
10. Pobór próbek
- Rozwiązania do higienicznego i aseptycznego pobierania próbek produktu
- Przykłady "złych" rozwiązań do poboru próbek
11. Testy higieniczności urządzeń, walidacja czyszczenia
- Zasady testowania higieniczności urządzeń
- Podstawy walidacji czyszczenia - kolejność działań i kryteria akceptacji
12. Zadania dla uczestników
- Dobór materiałów uszczelnienia
- Ocena oferty handlowej na zakup pompy
- Praca za schematem instalacji
KONTAKT W SPRAWIE SZKOLENIA:
Email: info@bnt-sigma.pl
Tel: 530 30 90 30
ULOTKA SZKOLENIA