Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22   info@bnt-sigma.pl

Hygienic Design cz.1 – Higiena budowy i czyszczenie urządzeń produkcyjnych wchodzących w bezpośredni kontakt z produktem

Status szkolenia: Pewny termin
Czas trwania szkolenia: 2 dni
Cena brutto: 9 717,00 zł 9717.00
Cena netto: 7 900,00 zł
ilość os./szt.
* - Pole wymagane

Szczegółowy opis

Szkolenie "Hygienic Design cz.1 - Higiena budowy
i czyszczenie urządzeń produkcyjnych wchodzących
w bezpośredni kontakt z produktem"

 

Higienicznie zaprojektowana linia technologiczna to podstawa skutecznych i efektywnych kosztowo procesów czyszczenia oraz jeden z warunków wstępnych dla produkcji bezpiecznych, wysokiej jakości produktów. Projektowanie maszyn i linii produkcyjnych, wdrażanie zmian na funkcjonujących już liniach produkcyjnych, powinno uwzględniać zasady higienicznego projektowania urządzeń - wówczas inwestycje i prowadzone projekty nie będą źródłem nowych zagrożeń dla higieny procesu produkcyjnego.

Dzięki przedstawionym przykładom dobrych i złych rozwiązań konstrukcyjnych, uczestnicy szkolenia dowiedzą się:

  • Jakie cechy powinny posiadać urządzenia w liniach higienicznych, a jakie w liniach aseptycznych
  • Na jakie elementy urządzenia zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu i uruchomienia urządzenia, walidacji czyszczenia linii
  • W jaki sposób bezpiecznie oddzielić linię zawierającą produkt od linii zawierającej środek myjący
  • W jaki sposób pobierać próbki z zamkniętych instalacji higienicznych i aseptycznych
  • W których punktach pobierać wymazy mikrobiologiczne
  • W jaki sposób zweryfikować skuteczność czyszczenia, płukania, dezynfekcji linii

Szkolenie polecane jest w szczególności:

  • Pracownikom firm odpowiedzialnych za: projektowanie maszyn i linii produkcyjnych, zbudowanie linii 
  • Pracownikom działów inwestycji i inżynierom odpowiedzialnym za wybór i odbiór nowych urządzeń
  • Pracownikom opiniującym propozycje zmian
  • Pracownikom zaangażowanym w rozwiązywanie problemów jakościowych
  • Pracownikom działów kontroli jakości przeprowadzającym testy czystości linii

 



PROGRAM SZKOLENIA

 

1. Wprowadzenie do higienicznego projektowania

  • Zmiana ilości mikroorganizmów w trakcie procesu produkcyjnego
  • Zagrożenia mikrobiologiczne oraz chemiczne związane z nieodpowiednią higieną konstrukcji urządzeń
  • Przewodniki i organizacje podejmujące tematykę higienicznego projektowania

2. Podstawowe wymagania higieniczne dla urządzeń

  • Różnica między urządzeniami higienicznymi a aseptycznymi
  • Materiał konstrukcyjne
     - Stal (gatunki stali a jej korozja, pasywacja, chropowatość powierzchni Ra)
     - Elastomery (materiał używane w higienicznych aplikacjach, wytrzymałość
     - Polimery/tworzywa sztuczne (polimery używane w higienicznych aplikacjach, 
        skuteczność czyszczenia polimerów)
  • Połączenia (cechy higienicznego połączenia)
  • Elementy wystające
  • Łączniki
  • Martwe przestrzenie / martwe odnogi (częste miejsca występowania,
    dopuszczalna maksymalna długość higieniczny "by-pass" urządzeń)
  • Drenaż urządzeń
  • Wewnętrzne krawędzie
  • Osadzenie wałów i tłoków

3. Mikrobiologia dla niemikrobiologów

  • Typy mikroorganizmów i związane z nimi zagrożenia
  • Parametry wpływające na tempo wzrostu mikroorganizmów
  • Biofilmy (mechanizm powstawania, sposoby zapobiegania i usuwania)

4. Czyszczenie i dezynfekcja

  • Parametry wpływające na skuteczność czyszczenia i dezynfekcji
  • Higiena konstrukcji a minimalne parametry mycia
  • Charakterystyka preparatów do mycia i dezynfekcji
  • Gdzie szukać informacji czy dane urządzenie jest 
    aseptyczne/ higieniczne/wymaga czyszczenia ręcznego

5. Połączenia

  • Połączenia spawane (metody oceny jakości spoin)
  • Połączenia demontowane metal-metal
  • Uszczelnienia (uszkodzenia uszczelek, "płynięcie na zimno")
  • Higieniczne i niehigieniczne typy złączy
  • Uszczelnianie ruchomego wału ("bariera parowa", uszczelnienie mechaniczne)

6. Pompy, zbiorniki

  • Higieniczne i niehigieniczne rodzaje pomp
  • Budowa i elementy ważne podczas oceny pompy: krzywkowej, tłokowej, membranowej, perystaltycznej, ślimakowej
  • Kule myjące (typy, skuteczność, istotne cechy budowy)
  • Elementy zbiornika ważne podczas oceny higienicznej

7. Zawory

  • Elementy istotne podczas oceny zaworu
  • Higieniczne i niehigieniczne rodzaje zaworów (zawór zaciskowy, membranowy, kulowy, siodłowy, motylkowy)
  • Bezpieczne rozdzielanie linii zawierającej produkt i środek myjący
    (układ z dwoma lub trzema zaworami, zawór typu mix-proof)

8. Przyrządy pomiarowe

  • Higieniczne i niehigieniczne rozwiązania do pomiaru temperatury, ciśnienia, przepływu cieczy, poziomu cieczy, pH
  • Zasady wbudowywania w linię urządzeń pomiarowych

9. Wymienniki ciepła, odrzut produktu niezgodnego

  • Budowa i elementy ważne podczas oceny wymienników ciepła (wymienniki płytowe, rurowe, skrobakowe, DSI)
  • Zmiana kierunku przepływu cieczy
     - Odrzut produktu, który nie był poddany odpowiedniej obróbce termicznej
     - Bezpieczny powrót do trybu produkcyjnego

10. Pobór próbek

  • Rozwiązania do higienicznego i aseptycznego pobierania próbek produktu
  • Przykłady "złych" rozwiązań do poboru próbek

11. Testy higieniczności urządzeń walidacja czyszczenia

  • Zasady testowania higieniczności urządzeń
  • Podstawy walidacji czyszczenia - kolejność działań i kryteria akceptacji

12. Zadania dla uczestników

  • Dobór materiałów uszczelnienia
  • Ocena oferty handlowej na zakup pompy
  • Praca za schematem instalacji

  


OSOBA PROWADZĄCA SZKOLENIE:

Krzysztof Żarczyński – ukończył Wydział Technologii Żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o specjalizacji Ocena Jakości Żywności oraz studia podyplomowe z zakresu zarządzania w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. 
Zdobywał doświadczenie zawodowe jako specjalista ds. walidacji w Departamencie Zapewnienia Jakości w Zakładach Farmaceutycznych POLPHARMA, technolog ds. projektowania procesów higienicznych w Dziale Badawczo-Rozwojowym koncernu Unilever (grupa Pilot Plant & Engineering Team w Global Design Center for Liquid Foods), kierownik projektu w Dziale Transferów Produktów i Technologii firmy GlaxoSmithKline Pharmaceuticals.
Zajmował się atestacją wyrobów w Państwowym Zakładzie Higieny w Warszawie. Autor publikacji naukowych i artykułów poświęconych badaniom laboratoryjnym, higienie i walidacji linii produkcyjnych w czasopismach „Instal” i „Forum Mleczarskie Biznes”. Obecnie auditor i trener w Biurze Naukowo-Technicznym SIGMA, członek Komitetu Technicznego nr 15 ds. Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego, Handlu i Gastronomii (Sektor Maszyn i Inżynierii) w Polskim Komitecie Normalizacyjnym.

 

 

 

DOSTĘPNE FORMY SZKOLENIA

 


 

SZKOLENIE ZAMKNIĘTE

Na miejscu w Państwa firmie

 

SZKOLENIE OTWARTE

Szkolenie wyjazdowe


 

Szkolenie zamknięte to:

  • Najdogodniejsza opcja dla szerszego omówienia 
    zagadnień, które najbardziej interesują pracowników
    Państwa firmy
  • Optymalne kosztowo rozwiązanie dla przeszkolenia większej grupy osób
  • Wiele dostępnych terminów, brak ryzyka odwołania szkolenia
 

Szkolenie otwarte to:

  • Optymalne kosztowo rozwiązanie dla przeszkolenia jednego/ kilku pracowników
  • Konieczność wysłania zgłoszenia na szkolenie minimum
    14 dni przed planowanym terminem szkolenia. 
    Potwierdzenie realizacji szkolenia i informacje organizacyjne wysyłane są osobom zgłoszonym najpóźniej 14 dni
    przed terminem szkolenia
  • Konieczność dojazdu na miejsce szkolenia

 

Cena szkolenia:

Grupa 1-10 osób:  7.900 PLN netto
Grupa 11-20 osób: 8.900 PLN netto

 

Cena szkolenia:

Zgłoszenie do 31 dni przed terminem: 2300 PLN netto / 1 osoba
Zgłoszenie 30-14 dni przed terminem: 2400 PLN netto / 1 osoba


 

Rezerwacja terminu:

Skorzystaj z opcji "WYŚLIJ ZGŁOSZENIE" w górnej części strony

 

Zgłoszenia:

Skorzystaj z opcji "WYŚLIJ ZGŁOSZENIE" w górnej części strony


 

 

 

TERMINY SZKOLEŃ 2019


Interesuje Cię realizacja szkolenia zamkniętego w terminie innym niż wskazane poniżej? Napisz do nas na adres: info@bnt-sigma.pl i zaproponuj kilka terminów
- postaramy się zmienić nasze plany, aby wyjść naprzeciw Twoim oczekiwaniom.


 
 

TEMAT SZKOLENIA

 

TERMIN SZKOLENIA

 

LOKALIZACJA SZKOLENIA


 
 
Hygienic Design cz.1   11-12 kwiecień 2019   Twoja firma
Hygienic Design cz.1   15-16 kwiecień 2019   Twoja firma
Hygienic Design cz.1   25-26 kwiecień 2019   Twoja firma
Hygienic Design cz.1   13-14 maj 2019   Twoja firma
Hygienic Design cz.1   16-17 maj 2019   Twoja firma
Hygienic Design cz.1   22-23 maj 2019   Twoja firma
Hygienic Design cz.1   28-29 maj 2019   Warszawa

Hygienic Design cz.1

 

16-17 lipiec 2019

 

Twoja firma

Hygienic Design cz.1

 

19-20 sierpień 2019

 

Twoja firma

Hygienic Design cz.1

 

2-3 wrzesień 2019

 

Twoja firma

Hygienic Design cz.1  

24-25 wrzesień 2019

 

Twoja firma

Hygienic Design cz.1  

1-2 październik 2019

 

Poznań

Hygienic Design cz.1  

15-16 październik 2019

 

Twoja firma

Hygienic Design cz.1  

17-18 październik 2019

 

Twoja firma

Hygienic Design cz.1  

12-13 listopad 2019

 

Twoja firma

Hygienic Design cz.1  

14-15 listopad 2019

 

Twoja firma

Hygienic Design cz.1  

26-27 listopad 2019

 

Twoja firma

Hygienic Design cz.1  

28-29 listopad 2019

 

Twoja firma

Hygienic Design cz.1  

17-18 grudzień 2019

 

Twoja firma

Hygienic Design cz.1  

19-20 grudzień 2019

 

Twoja firma


 
 

 

 

OFERTA SZKOLENIA DO POBRANIA


Kliknij zdjęcie poniżej, aby pobrać dokument pdf:


Kliknij, aby pobrać program szkolenia HIGIENICZNE PROJEKTOWANIE

 



NIEODPŁATNE WEBINARIA. ZADAJ PYTANIE.

POZNAJ PERSPEKTYWĘ PRACOWNIKÓW

INNYCH FIRM.

 






 

Warunki świadczenia usługi

Cena szkolenia obejmuje (szkolenie tradycyjne) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, obiad, przerwy kawowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Cena szkolenia nie obejmuje Zakwaterowania (osoby zainteresowane zakwaterowaniem proszone są o bezpośredni kontakt z wybranym przez siebie hotelem; Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA nie rezerwuje noclegów).
Zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu Na podstawie wypełnionego elektronicznie "FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO" (patrz wyżej).
Rezygnacja z uczestnictwa w szkoleniu Prosimy o niezwłoczny kontakt telefoniczny lub e-mail.
Płatność za szkolenie Na podstawie faktury VAT wystawionej po szkoleniu (30-dniowy termin płatności).
BONUS dla uczestnika szkolenia Usługa "Zadaj pytanie ekspertowi" - prawo do nieodpłatnych konsultacji drogą e-mail przez rok od daty uczestnictwa w szkoleniu.

Produkty powiązane

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl