Hygienic Design cz.2 – Media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych (powietrze w obszarach produkcyjnych, sprężone powietrze, woda, para)

Dostępność usługi: Pewny termin
Czas realizacji usługi: Szkolenie 2-dniowe
Cena brutto (za usługę/grupę): 10 947,00 zł 10947.00
Cena netto (za usługę/grupę): 8 900,00 zł
ilość szt.

towar niedostępny

* - Pole wymagane

Szczegółowy opis

Szkolenie "Hygienic Design cz.2 – Media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych (powietrze w obszarach produkcyjnych, sprężone powietrze, woda, para)"

 

Funkcjonowanie systemów odpowiedzialnych za produkcję mediów technicznych, jak również sposób pracy z systemami wspomagającymi produkcję, może istotnie wpływać na jakość i bezpieczeństwo produkowanych w zakładzie wyrobów. Gruntowne zrozumienie „co tak na prawdę jest wymagane z punktu widzenia jakości” przez osoby planujące i oceniające propozycje zmian, pomaga nie tylko odpowiednio zredukować ryzyko jakościowe, ale również zapobiec niepotrzebnemu przeinwestowaniu/ przewymiarowaniu układu - przewymiarowanie układu spowoduje, że instalacja będzie nie tylko droższa w wykonaniu, ale również w późniejszym utrzymaniu. 

W trakcie szkolenia zostaną omówione następujące systemy pomocnicze - woda procesowa (zimna i gorąca), woda chłodnicza, para i kondensat, powietrze w halach produkcyjnych, powietrze procesowe, sprężone powietrze, smary/ lubrykanty. Uczestnicy zdobędą podstawową wiedzę z zakresu budowy i zasady funkcjonowania poszczególnych systemów pomocniczych, dowiedzą się pod kątem jakich parametrów jakościowych klasyfikuje się poszczególne media, jakie zagrożenia dla higieny procesu mogą wnosić media oraz w jaki sposób eliminować/ redukować dane zagrożenia

Szkolenie polecane jest w szczególności: pracownikom działów inwestycji, inżynierom wdrażającym zmiany na liniach produkcyjnych, pracownikom działów zapewnienia jakości, pracownikom opiniującym propozycje zmian.




PROGRAM SZKOLENIA

1. Powietrze w pomieszczeniach produkcyjnych, powietrze procesowe

  • Fizyczne metody usuwania zanieczyszczeń (cząstek stałych) i drobnoustrojów obecnych w powietrzu
  • Klasyfikacja filtrów, klasy pomieszczeń czystych
  • Wymagany stopień filtracji dla obszarów produkcji o różnym poziomie ryzyka dla higieny procesu
  • Chemiczna i biologiczna dezynfekcja powietrza
  • Zapewnianie odpowiednich warunków środowiskowych (m.in. MKT - Średnia Temperatura Kinetyczna)

2. Smary / lubrykanty

  • Skład i klasyfikacja środków smarnych (Food/ Non-food grade)
  • Ocena ryzyka dla wyrobów gotowych
  • Badania laboratoryjne na obecność lubrykantów w wyrobach gotowych i "poziomy bezpieczne"

3. Sprężone powietrze

  • Zagrożenia ze strony instalacji sprężonego powietrza dla higieny procesu produkcyjnego, metody redukcji zagrożeń
  • Klasy sprężonego powietrza, wymagania dla sprężonego powietrza w produkcji higienicznej i aseptycznej

4. Aspekty budowlane a higiena pomieszczeń produkcyjnych

  • Standard wykończenia pomieszczeń - ściany, podłogi, sufity
  • Wykonanie instalacji elektrycznej/ sterowania

5. Woda - zimna i gorąca woda produkcyjna, woda chłodnicza

  • Podstawy technologii uzdatniania wody
    - modyfikowanie składu jonowego wody
    - chemiczne i fizyczne metody dezynfekcji wody
  • Materiały konstrukcyjne, parametry pracy układu istotne dla redukcji zagrożeń dla higieny procesu
  • Rozwiązywanie problemów jakościowych
    - zapobieganie wzrostowi drobnoustrojów w układach zamkniętych wody
    - odkładanie się kamienia, korozyjność wody (Langelier Saturation Index)

6. Para i kondensat jako składniki produktu, para wchodząca w okazjonalny kontakt z produktem

  • Preparaty chemiczne stosowane w układach do produkcji pary i ocena ich bezpieczeństwa
  • Parametry wody kotłowej i kondensatu a ryzyko korozji i odkładania się kamienia w układzie

7. Zadania i przykłady obliczeń

  • Szacowanie ryzyka kontaminacji wyrobu drobnoustrojami na podstawie informacji o czystości powietrza
  • Obliczanie średniej temperatury kinetycznej (MKT) dla warunków panujących w magazynie

 


KONTAKT W SPRAWIE SZKOLENIA:

Email: info@bnt-sigma.pl
Tel: 530 30 90 30


 

 

ULOTKA SZKOLENIA

 

Pliki do pobrania:

Produkty powiązane

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl