Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA |
Hygienic Design cz.2 – Media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych (powietrze w obszarach produkcyjnych, sprężone powietrze, woda, para)
towar niedostępny
Szczegółowy opis
Szkolenie "Hygienic Design cz.2 – Media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych (powietrze w obszarach produkcyjnych, sprężone powietrze, woda, para)"
Funkcjonowanie systemów odpowiedzialnych za produkcję mediów technicznych, jak również sposób pracy z systemami wspomagającymi produkcję, może istotnie wpływać na jakość i bezpieczeństwo produkowanych w zakładzie wyrobów. Gruntowne zrozumienie „co tak na prawdę jest wymagane z punktu widzenia jakości” przez osoby planujące i oceniające propozycje zmian, pomaga nie tylko odpowiednio zredukować ryzyko jakościowe, ale również zapobiec niepotrzebnemu przeinwestowaniu/ przewymiarowaniu układu - przewymiarowanie układu spowoduje, że instalacja będzie nie tylko droższa w wykonaniu, ale również w późniejszym utrzymaniu.
W trakcie szkolenia zostaną omówione następujące systemy pomocnicze - woda procesowa (zimna i gorąca), woda chłodnicza, para i kondensat, powietrze w halach produkcyjnych, powietrze procesowe, sprężone powietrze, smary/ lubrykanty. Uczestnicy zdobędą podstawową wiedzę z zakresu budowy i zasady funkcjonowania poszczególnych systemów pomocniczych, dowiedzą się pod kątem jakich parametrów jakościowych klasyfikuje się poszczególne media, jakie zagrożenia dla higieny procesu mogą wnosić media oraz w jaki sposób eliminować/ redukować dane zagrożenia.
Szkolenie polecane jest w szczególności: pracownikom działów inwestycji, inżynierom wdrażającym zmiany na liniach produkcyjnych, pracownikom działów zapewnienia jakości, pracownikom opiniującym propozycje zmian.
PROGRAM SZKOLENIA
1. Powietrze w pomieszczeniach produkcyjnych, powietrze procesowe
- Fizyczne metody usuwania zanieczyszczeń (cząstek stałych) i drobnoustrojów obecnych w powietrzu
- Klasyfikacja filtrów, klasy pomieszczeń czystych
- Wymagany stopień filtracji dla obszarów produkcji o różnym poziomie ryzyka dla higieny procesu
- Chemiczna i biologiczna dezynfekcja powietrza
- Zapewnianie odpowiednich warunków środowiskowych (m.in. MKT - Średnia Temperatura Kinetyczna)
2. Smary / lubrykanty
- Skład i klasyfikacja środków smarnych (Food/ Non-food grade)
- Ocena ryzyka dla wyrobów gotowych
- Badania laboratoryjne na obecność lubrykantów w wyrobach gotowych i "poziomy bezpieczne"
3. Instalacje sprężonego powietrza
- Zagrożenia ze strony instalacji sprężonego powietrza dla higieny procesu produkcyjnego,
metody redukcji zagrożeń, filtry do sprężonego powietrza - Klasy czystości sprężonego powietrza, wymagania dla sprężonego powietrza w produkcji higienicznej i aseptycznej
4. Aspekty budowlane a higiena pomieszczeń produkcyjnych
- Standard wykończenia pomieszczeń - ściany, podłogi, sufity
- Wykonanie instalacji elektrycznej/ sterowania
5. Woda - zimna i gorąca woda produkcyjna, woda chłodnicza, woda lodowa
- Podstawy technologii uzdatniania wody
- modyfikowanie składu jonowego wody
- chemiczne i fizyczne metody dezynfekcji wody (chlorowanie wody, ozonowanie wody, UV) - Materiały konstrukcyjne, parametry pracy układu istotne dla redukcji zagrożeń dla higieny procesu
- Rozwiązywanie problemów jakościowych
- zapobieganie wzrostowi drobnoustrojów w układach zamkniętych wody
- odkładanie się kamienia, korozyjność wody (Langelier Saturation Index)
6. Para i kondensat jako składniki produktu, para wchodząca w okazjonalny kontakt z produktem
- Preparaty chemiczne stosowane w układach do produkcji pary i ocena ich bezpieczeństwa
- Parametry wody kotłowej i kondensatu a ryzyko korozji i odkładania się kamienia w układzie
7. Zadania i przykłady obliczeń
- Szacowanie ryzyka kontaminacji wyrobu drobnoustrojami na podstawie informacji o czystości powietrza
- Obliczanie średniej temperatury kinetycznej (MKT) dla warunków panujących w magazynie
KONTAKT W SPRAWIE SZKOLENIA:
Email: info@bnt-sigma.pl
Tel: 530 30 90 30
ULOTKA SZKOLENIA