
Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA |

SZKOLENIA ON-LINE "NA ZAMÓWIENIE"
- Tylko dla pracowników Państwa firmy
- W uzgodnionym terminie
- Dla grupy osób lub dla 1 uczestnika
Hygienic Design cz.2 – Media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych (powietrze w obszarach produkcyjnych, sprężone powietrze, woda, para)






Szczegółowy opis
Szkolenie "Hygienic Design cz.2 – Media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych (powietrze w obszarach produkcyjnych, sprężone powietrze, woda, para)"
Funkcjonowanie systemów odpowiedzialnych za produkcję mediów technicznych, jak również sposób pracy z systemami wspomagającymi produkcję, może istotnie wpływać na jakość i bezpieczeństwo produkowanych w zakładzie wyrobów. Gruntowne zrozumienie „co tak na prawdę jest wymagane z punktu widzenia jakości” przez osoby planujące i oceniające propozycje zmian, pomaga nie tylko odpowiednio zredukować ryzyko jakościowe, ale również zapobiec niepotrzebnemu przeinwestowaniu/ przewymiarowaniu układu - przewymiarowanie układu spowoduje, że instalacja będzie nie tylko droższa w wykonaniu, ale również w późniejszym utrzymaniu.
W trakcie szkolenia zostaną omówione następujące systemy pomocnicze - woda procesowa (zimna i gorąca), woda chłodnicza, para i kondensat, powietrze w halach produkcyjnych, powietrze procesowe, sprężone powietrze, smary/ lubrykanty. Uczestnicy zdobędą podstawową wiedzę z zakresu budowy i zasady funkcjonowania poszczególnych systemów pomocniczych, dowiedzą się pod kątem jakich parametrów jakościowych klasyfikuje się poszczególne media, jakie zagrożenia dla higieny procesu mogą wnosić media oraz w jaki sposób eliminować/ redukować dane zagrożenia.
Szkolenie polecane jest w szczególności: pracownikom działów inwestycji, inżynierom wdrażającym zmiany na liniach produkcyjnych, pracownikom działów zapewnienia jakości, pracownikom opiniującym propozycje zmian.
PROGRAM SZKOLENIA
1. Powietrze w pomieszczeniach produkcyjnych, powietrze procesowe
- Fizyczne metody usuwania zanieczyszczeń (cząstek stałych) i drobnoustrojów obecnych w powietrzu
- Klasyfikacja filtrów, klasy pomieszczeń czystych
- Wymagany stopień filtracji dla obszarów produkcji o różnym poziomie ryzyka dla higieny procesu
- Chemiczna i biologiczna dezynfekcja powietrza
- Zapewnianie odpowiednich warunków środowiskowych (m.in. MKT - Średnia Temperatura Kinetyczna)
2. Smary / lubrykanty
- Skład i klasyfikacja środków smarnych (Food/ Non-food grade)
- Ocena ryzyka dla wyrobów gotowych
- Badania laboratoryjne na obecność lubrykantów w wyrobach gotowych i "poziomy bezpieczne"
3. Sprężone powietrze
- Zagrożenia ze strony instalacji sprężonego powietrza dla higieny procesu produkcyjnego, metody redukcji zagrożeń
- Klasy sprężonego powietrza, wymagania dla sprężonego powietrza w produkcji higienicznej i aseptycznej
4. Aspekty budowlane a higiena pomieszczeń produkcyjnych
- Standard wykończenia pomieszczeń - ściany, podłogi, sufity
- Wykonanie instalacji elektrycznej/ sterowania
5. Woda - zimna i gorąca woda produkcyjna, woda chłodnicza
- Podstawy technologii uzdatniania wody
- modyfikowanie składu jonowego wody
- chemiczne i fizyczne metody dezynfekcji wody - Materiały konstrukcyjne, parametry pracy układu istotne dla redukcji zagrożeń dla higieny procesu
- Rozwiązywanie problemów jakościowych
- zapobieganie wzrostowi drobnoustrojów w układach zamkniętych wody
- odkładanie się kamienia, korozyjność wody (Langelier Saturation Index)
6. Para i kondensat jako składniki produktu, para wchodząca w okazjonalny kontakt z produktem
- Preparaty chemiczne stosowane w układach do produkcji pary i ocena ich bezpieczeństwa
- Parametry wody kotłowej i kondensatu a ryzyko korozji i odkładania się kamienia w układzie
7. Zadania i przykłady obliczeń
- Szacowanie ryzyka kontaminacji wyrobu drobnoustrojami na podstawie informacji o czystości powietrza
- Obliczanie średniej temperatury kinetycznej (MKT) dla warunków panujących w magazynie
- Obliczanie dawki UV wymaganej do dezynfekcji wody
CENNIK I DOSTĘPNE FORMY SZKOLENIA
Aktualna oferta na rok 2021 w formacie PDF: przejdź TUTAJ
OTRZYMUJ RAZ NA KWARTAŁ INFORMACJE
O NOWYCH USŁUGACH I OFERTACH SPECJANYCH
Tematyka: Higiena produkcji | Higieniczne projektowanie | Walidacja
Pliki do pobrania:
Warunki świadczenia usługi
Cena szkolenia obejmuje (szkolenie tradycyjne) | Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, obiad, przerwy kawowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu. |
Cena szkolenia obejmuje (wideokonferencja HD) | Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu. |
Cena szkolenia nie obejmuje | Zakwaterowania (osoby zainteresowane zakwaterowaniem proszone są o bezpośredni kontakt z wybranym przez siebie hotelem; Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA nie rezerwuje noclegów). |
Zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu | Na podstawie wypełnionego elektronicznie "FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO" (patrz wyżej). |
Rezygnacja z uczestnictwa w szkoleniu | Prosimy o niezwłoczny kontakt telefoniczny lub e-mail. |
Płatność za szkolenie | Na podstawie faktury VAT wystawionej po szkoleniu (30-dniowy termin płatności). |
BONUS dla uczestnika szkolenia | Usługa "Zadaj pytanie ekspertowi" - prawo do nieodpłatnych konsultacji drogą e-mail przez rok od daty uczestnictwa w szkoleniu. |