Uzdatnianie wody ozonem

| Ozonowanie wody | Woda ozonowana | Uzdatnianie wody ozonem |

Wysoka skuteczność ozonowania wody wynika z faktu, że ozon jest jednym z najsilniejszych utleniaczy, przez co skutecznie niszczy on ściany komórkowe i utlenia kwasy nukleinowe mikroorganizmów obecnych w wodzie, niszczy filmy bakteryjne (biofilmy) powstające na ścianach instalacji dystrybucji wody, przyczynia się do poprawy właściwości sensorycznych wody (utlenienie związków odpowiedzialnych za powstawanie nieprzyjemnych zapachów i posmaków w wodzie). W odróżnieniu od dezynfekcji wody za pomocą podchlorynu, ozonowanie wody nie przyczynia się do powstawania niekorzystnych dla zdrowia człowieka ubocznych produktów dezynfekcji wody - tzw. thihalometanów (THM). Uzdatnianie wody ozonem jest jednak jedną z najdroższych technik dezynfekcji wody, a gdy stosowane jest w zbyt wysokich stężeniach może istotnie zwiększyć ryzyko korozji systemów dystrybucji wody.

Zapraszamy do udziału w szkoleniu: "Hygienic Design cz.2 – Media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych (powietrze w obszarach produkcyjnych, sprężone powietrze, woda, para)", w trakcie którego podejmiemy m.in. następujące zagadnienia związane z tematyką ozonowania wody

  • Korekta pH wody przez procesem ozonowania
  • Ustalanie wymaganego stężenia ozonu w wodzie (ppm) w zależności od TOC wody 
  • Generator ozonu, detekcja ozonu, dozwolone stężenie ozonu w pomieszczeniu - zagadnienia BHP istotne w podmiotach prowadzących ozonowanie wody
  • Instalacje ozonowania w przemyśle spożywczym (woda ozonowania do płukania linii, woda ozonowana do płukania opakowań)
  • Schemat instalacji uzdatniania wody za pomocą ozonu

 

Uzdatnianie wody ozonem

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl