
Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA |
Szkolenia IFS Food Standard
| IFS Food | Szkolenia IFS |
Szkolenia IFS Food oferowane przez BNT SIGMA koncentrują się na omówieniu sposobu w jaki zakład produkujący żywność może spełnić wymagania techniczne i procesowe wskazane w standardzie IFS Food. Proponowane szkolenia dla zakładów spożywczych przygotowujących się do wdrożenia już posiadających już certyfikat IFS Food dotykają następujących obszarów: czyszczenie i higiena procesu produkcyjnego (walidacja czyszczenia, walidacja czyszczenia alergenów, minimalizowanie ryzyka zanieczyszczenia krzyżowego alergenami, hygienic design), jakość mediów (woda, para, sprężone powietrze), klasa czystości pyłowej powietrza na hali produkcyjnej, pasteryzacja żywności, sterylizacja żywności, kultura bezpieczeństwa żywności w ujęciu standardu IFS Food. Realizując powyższe szkolenia, przedsiębiorstwo branży spożywczej jest lepiej przygotowane do poprawnego wdrożenia wymagań IFS Food i zminimalizowane jest ryzyko otrzymania podczas auditu niezgodności KO. Niezgodności KO w IFS Food najczęściej odnotowuje się właśnie w obszarach: monitoring CCP, przestrzeganie receptur, identyfikowalność, działania korygujące. Szkolenia IFS nie powinny w ocenie wielu ekspertów skupiać się wyłącznie na omówieniu wymagań standardu. Szkolenia z zakresu IFS powinny w szczególności dotyczyć tematyki najszerzej podjętej w standardzie IFS – „Proces produkcji”. Proces produkcji to najobszerniejszy rozdział normy IFS odnoszący się do wymagań higieniczno-sanitarnych dla pomieszczeń produkcyjnych, nadzorowania alergenów i GMO.
IFS Food
Hygienic Design cz.2 – Media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych (powietrze w obszarach produkcyjnych, sprężone powietrze, woda, para)

Forma szkolenia: ZDALNE NA ZAMÓWIENIE (TRENER ONLINE) DLA GRUPY PRACOWNIKÓW
Hygienic Design cz.1 – Higiena budowy i czyszczenie urządzeń produkcyjnych wchodzących w bezpośredni kontakt z produktem

Forma szkolenia: ZDALNE NA ZAMÓWIENIE (TRENER ONLINE) DLA GRUPY PRACOWNIKÓW
Szkolenie: Pasteryzacja i sterylizacja wyrobów w opakowaniu

Forma szkolenia: NA MIEJSCU W PAŃSTWA FIRMIE lub ZDALNIE NA ZAMÓWIENIE (TRENER ONLINE)
Walidacja czyszczenia alergenów – Zaawansowane zarządzanie walidacją czyszczenia alergenów z wykorzystaniem matrycy

Forma szkolenia: NA MIEJSCU W PAŃSTWA FIRMIE lub ZDALNE NA ZAMÓWIENIE (TRENER ONLINE)
Kalibracja czujników temperatury, termometrów, pętli pomiaru temperatury

Forma świadczenia usługi: POMIARY NA MIEJSCU U KLIENTA, POMIARY W LABORATORIUM