Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA |
Dezynfekcja wody chlorem
| Chlorowanie wody | Chlorowanie szokowe | Dezynfekcja wodociągu podchlorynem sodu stężenie |
Dezynfekcja wody chlorem jest najczęściej stosowaną techniką mikrobiologicznego uzdatniania wody. Chlorowanie wody stosowane jest zarówno przez duże zakłady wodociągowe, jak i mniejsze podmioty (np. zakłady produkcyjne) pobierające i uzdatniające wodę pobraną z własnego ujęcia (własnej studni). Dawkowanie podchlorynu powinno uwzględniać początkową ilość drobnoustrojów w wodzie surowej, ilość materii organicznej obecnej wodzie (TOC), pH i temperaturę wody. Gdy celem jest uzdatnienie wody do jakości wody spełniającej wymagania Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, zazwyczaj wymagane jest utrzymanie w wodzie ok. 0,5 – 1,5 mg wolnego chloru / 1 litr wody przez czas około 30 minut.
Zapraszamy do udziału w szkoleniu: "Hygienic Design cz.2 – Media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych (powietrze w obszarach produkcyjnych, sprężone powietrze, woda, para)", w trakcie którego podejmiemy m.in. następujące zagadnienia związane z tematyką dezynfekcji wody chlorem:
- Dawkowanie podchlorynu sodu (ppm) vs. zawartość wolnego chloru w wodzie (ppm)
- Chlorowanie szokowe
- Dopuszczalne stężenie wolnego chloru w punkcie użytkowania wody (wymagania Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wody przeznaczonej do spożycia)
- pH wody a rozkład podchlorynu
- Zasady monitorowania dozowania podchlorynu i skuteczności procesu dezynfekcji wody chlorem
- Schemat instalacji chlorowania wody (dezynfekcja wodociągu podchlorynem sodu)
- Podchloryn sadu a dwutlenek chloru w dezynfekcji wody
Dezynfekcja wody chlorem
Hygienic Design cz.2 – Media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych (powietrze w obszarach produkcyjnych, sprężone powietrze, woda, para)
Forma szkolenia: ZDALNE NA ZAMÓWIENIE (TRENER ONLINE) DLA GRUPY PRACOWNIKÓW