Dezynfekcja wody chlorem

| Chlorowanie wody | Chlorowanie szokowe | Dezynfekcja wodociągu podchlorynem sodu stężenie |

Dezynfekcja wody chlorem jest najczęściej stosowaną techniką mikrobiologicznego uzdatniania wody. Chlorowanie wody stosowane jest zarówno przez duże zakłady wodociągowe, jak i mniejsze podmioty (np. zakłady produkcyjne) pobierające i uzdatniające wodę pobraną z własnego ujęcia (własnej studni). Dawkowanie podchlorynu powinno uwzględniać początkową ilość drobnoustrojów w wodzie surowej, ilość materii organicznej obecnej wodzie (TOC), pH i temperaturę wody. Gdy celem jest uzdatnienie wody do jakości wody spełniającej wymagania Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, zazwyczaj wymagane jest utrzymanie w wodzie ok. 0,5 – 1,5 mg wolnego chloru / 1 litr wody przez czas około 30 minut.

Zapraszamy do udziału w szkoleniu: "Hygienic Design cz.2 – Media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych (powietrze w obszarach produkcyjnych, sprężone powietrze, woda, para)", w trakcie którego podejmiemy m.in. następujące zagadnienia związane z tematyką dezynfekcji wody chlorem

  • Dawkowanie podchlorynu sodu (ppm) vs. zawartość wolnego chloru w wodzie (ppm)
  • Chlorowanie szokowe
  • Dopuszczalne stężenie wolnego chloru w punkcie użytkowania wody (wymagania Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wody przeznaczonej do spożycia)
  • pH wody a rozkład podchlorynu 
  • Zasady monitorowania dozowania podchlorynu i skuteczności procesu dezynfekcji wody chlorem
  • Schemat instalacji chlorowania wody (dezynfekcja wodociągu podchlorynem sodu)
  • Podchloryn sadu a dwutlenek chloru w dezynfekcji wody

 

Dezynfekcja wody chlorem

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl