
Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA |
Uzdatnianie wody kotłowej
| Kondycjonowanie wody kotłowej | Woda kotłowa - parametry, wymagania | Przygotowanie wody kotłowej |
Uzdatnianie wody kotłowej ma na celu wprowadzenie niezbędnej korekty parametrów fizyko-chemicznych wody zasilającej kocioł, tak aby oprócz zapewnienia bezpiecznej i bezawaryjnej eksploatacji kotła, maksymalnie zwiększyć również jakość/ czystość wytwarzanej pary oraz kondensatu.
Zapraszamy do udziału w szkoleniu: "Hygienic Design cz.2 – Media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych (powietrze w obszarach produkcyjnych, sprężone powietrze, woda, para)", w trakcie którego podejmiemy m.in. następujące zagadnienia związane z tematyką przygotowania wody kotłowej:
- Korozja układów kotłowych
- Korozja instalacji kondensatu
- Kamień w układach kotłowych
- Krzemiany w wodzie kotłowej, osady krzemianów w kotle parowym
- Zmiękczanie wody poprzez usuwanie jonów wapnia i magnezu
- Zmiękczanie wody metodami chemicznymi
- Zmniejszanie alkaliczności wody, zapobieganie tworzeniu kwaśnego kondensatu
- Usuwanie i wiązanie resztkowego tlenu z wody kotłowej
- Korygowanie pH wody kotłowej i kondensatu (instalacje dozowania wodorotlenków i amin filmujących)
- Dozowanie polimerów do wody kotłowej, odmulanie kotła
- Dozwolone dodatki do wody kotłowej dla produkcji pary/ kondensatu wchodzącego w kontakt z żywnością
- Parametry wody kotłowej wg norm europejskich i międzynarodowych
- Wymagania stawiane wodzie kotłowej, parze i kondensatowi w świetle wymagań FDA
Uzdatnianie wody kotłowej
Hygienic Design cz.2 – Media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych (powietrze w obszarach produkcyjnych, sprężone powietrze, woda, para)

Forma szkolenia: ZDALNE NA ZAMÓWIENIE (TRENER ONLINE) DLA GRUPY PRACOWNIKÓW