8. Urządzenia, czyszczenie, utrzymanie ruchu
8.1 Wymagania ogólne
Czy zakład posiada opracowane standardy/ wymagania w odniesieniu do urządzeń, jakie powinny być przestrzegane na etapie projektowania, zakupu, budowy nowych instalacji produkcyjnych?
8.2 Higieniczne projektowanie
Skąd czerpiesz informacje, w jaki sposób higienicznie budować instalacje produkcyjne?
Czy specyfikujesz i badasz chropowatość dla powierzchni kontaktujących się z produktem?
Jakie materiały konstrukcyjne są stosowane do budowy instalacji wykorzystywanych do produkcji wyrobów w Twoim zakładzie?
Czy w Twoim zakładzie jest możliwe czyszczenie rurociągów, tras kablowych itp.?
8.3 Powierzchnie kontaktujące się z żywnością
Czy weryfikujesz na etapie zakupu, czy materiały konstrukcyjne są odpowiednie do kontaktu z żywnością?
Czy z Twoich doświadczeń wynika, że pewne produkty, surowce lub media, są szczególnie agresywne wobec materiałów konstrukcyjnych i wymagane jest w związku z tym unikanie pewnych materiałów konstrukcyjnych?
8.4 Pomiary temperatury i nadzór nad sprzętem kontrolno-pomiarowym
Jakie stosujesz kryteria akceptacji dla sprawdzeń/ wzorcowania czujników temperatury?
Czym się kierujesz ustanawiając częstotliwość sprawdzeń/ wzorcowania sprzętu pomiarowego?
8.5 Czyszczenie
W jaki sposób weryfikujesz skuteczność czyszczenia?
8.6 Zapobiegawcze utrzymanie ruchu i naprawy
W jaki sposób zapewniasz, że podczas prac mechanicznych (i innych związanych z potrzebą utrzymania ruchu) nie są wprowadzane zagrożenia dla produkcji na sąsiadujących liniach?
Czy uważasz, że pewne rozwiązania są szczególnie godne polecenia?
Kto w twoim zakładzie dopuszcza urządzenie do powtórnej pracy po zakończonych pracach mechanicznych/naprawach?