Alergeny w żywności cz.1 – Zapobieganie skażeniom krzyżowym, badanie czystości linii i wyrobów gotowych

Dostępność usługi: Pewny termin
Czas realizacji usługi: Szkolenie 1-dniowe
Cena brutto (za usługę/grupę): 4 182,00 zł 4182.00
Cena netto (za usługę/grupę): 3 400,00 zł
ilość szt.

towar niedostępny

* - Pole wymagane

Szczegółowy opis

Szkolenie "Alergeny w żywności cz.1 - Zapobieganie skażeniom krzyżowym, badanie czystości linii i wyrobów gotowych"


Szkolenie "Alergeny w żywności cz.1" omawia specyfikę zagrożenia alergenami i przedstawia kroki jakie powinien podjąć producent żywności, aby zredukować ryzyko przenoszenia alergenów do wyrobów, które nie zawierają ich w swoim składzie recepturowym. Szkolenie wprowadza uczestników szkolenia w zagadnienie walidacji procesów czyszczenia, jako możliwego sposobu na ograniczenie konieczności nadmiernego, prewencyjnego znakowania wyrobu alergenami pokarmowymi.

Uczestnicy szkolenia dowiedzą się co robić, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego alergenami; w jaki sposób oszacować ilość alergenu przenoszonego do kolejno produkowanego wyrobu; w jaki sposób wykazać, że poziom skażenia jest bezpieczny i nie jest konieczne umieszczanie na opakowaniu ostrzegawczego znakowania alergenem.

Szkolenie jest adresowane do: technologów i liderów obszarów produkcyjnych, pracowników działów zapewnienia jakości.




PROGRAM SZKOLENIA

1. Alergeny, jako zagrożenie bezpieczeństwa żywności

  • Dane epidemiologiczne, poziomy alergenów przy których często wywoływane są reakcje alergiczne,
  • Obowiązkowa lista alergenów wg. Rozporządzenia (UE) 1169/2011,
  • Popularne alergeny pokarmowe - charakterystyka, siła wywoływanej reakcji.

2. Metody zapobiegania skażeniom krzyżowym alergenami w procesie produkcyjnym

  • Rozdział "w miejscu" i "w czasie",
  • Planowanie produkcji,
  • Zarządzanie zmianą (zmiany dostawców surowców, zarządzanie próbami technologicznymi itp.).

3. Wprowadzenie do walidacji czyszczenia alergenów

  • Etapy walidacji,
  • Wybór produktu i parametrów procesowych,
  • Wybór obiektu do badań (wymazy, woda, produkt),
  • Wyznaczanie wielkości skażenia (ang. carry-over) dla danej metody czyszczenia,
  • Metody analityczne (ELISA, PCR rt-PCR), kryteria akceptacji, ograniczenia metod analitycznych.

 

 

 

CENNIK I DOSTĘPNE FORMY SZKOLENIA

 



Aktualna oferta na rok 2021 w formacie PDF: przejdź TUTAJ


 




OTRZYMUJ RAZ NA KWARTAŁ INFORMACJE

O NOWYCH USŁUGACH I OFERTACH SPECJANYCH


Tematyka: Higiena produkcji  |  Higieniczne projektowanie  |  Walidacja

 

 

 

 

 

 

Pliki do pobrania:

Produkty powiązane

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl