
Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA |
Alergeny w żywności cz.1 – Zapobieganie skażeniom krzyżowym, badanie czystości linii i wyrobów gotowych

towar niedostępny





Szczegółowy opis
Szkolenie "Alergeny w żywności cz.1 - Zapobieganie skażeniom krzyżowym, badanie czystości linii i wyrobów gotowych"
Szkolenie "Alergeny w żywności cz.1" omawia specyfikę zagrożenia alergenami i przedstawia kroki jakie powinien podjąć producent żywności, aby zredukować ryzyko przenoszenia alergenów do wyrobów, które nie zawierają ich w swoim składzie recepturowym. Szkolenie wprowadza uczestników szkolenia w zagadnienie walidacji procesów czyszczenia, jako możliwego sposobu na ograniczenie konieczności nadmiernego, prewencyjnego znakowania wyrobu alergenami pokarmowymi.
Uczestnicy szkolenia dowiedzą się co robić, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego alergenami; w jaki sposób oszacować ilość alergenu przenoszonego do kolejno produkowanego wyrobu; w jaki sposób wykazać, że poziom skażenia jest bezpieczny i nie jest konieczne umieszczanie na opakowaniu ostrzegawczego znakowania alergenem.
Szkolenie jest adresowane do: technologów i liderów obszarów produkcyjnych, pracowników działów zapewnienia jakości.
PROGRAM SZKOLENIA
1. Alergeny, jako zagrożenie bezpieczeństwa żywności
- Dane epidemiologiczne, poziomy alergenów przy których często wywoływane są reakcje alergiczne,
- Obowiązkowa lista alergenów wg. Rozporządzenia (UE) 1169/2011,
- Popularne alergeny pokarmowe - charakterystyka, siła wywoływanej reakcji.
2. Metody zapobiegania skażeniom krzyżowym alergenami w procesie produkcyjnym
- Rozdział "w miejscu" i "w czasie",
- Planowanie produkcji,
- Zarządzanie zmianą (zmiany dostawców surowców, zarządzanie próbami technologicznymi itp.).
3. Wprowadzenie do walidacji czyszczenia alergenów
- Etapy walidacji,
- Wybór produktu i parametrów procesowych,
- Wybór obiektu do badań (wymazy, woda, produkt),
- Wyznaczanie wielkości skażenia (ang. carry-over) dla danej metody czyszczenia,
- Metody analityczne (ELISA, PCR rt-PCR), kryteria akceptacji, ograniczenia metod analitycznych.
CENNIK I DOSTĘPNE FORMY SZKOLENIA
Aktualna oferta na rok 2021 w formacie PDF: przejdź TUTAJ
OTRZYMUJ RAZ NA KWARTAŁ INFORMACJE
O NOWYCH USŁUGACH I OFERTACH SPECJANYCH
Tematyka: Higiena produkcji | Higieniczne projektowanie | Walidacja