Kontakt z nami

Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA
ul. Jeżycka 44a/5, 60-865 Poznań
(61) 624 27 22   info@bnt-sigma.pl

Alergeny w żywności cz.1 – Zapobieganie skażeniom krzyżowym, badanie czystości linii i wyrobów gotowych

Status szkolenia: Pewny termin
Czas trwania szkolenia: 1 dzień
Cena brutto: 4 182,00 zł 4182.00
Cena netto: 3 400,00 zł
ilość os./szt.
* - Pole wymagane
Ocena: 4.83333

Szczegółowy opis

Szkolenie "Alergeny w żywności cz.1 - Zapobieganie skażeniom krzyżowym, badanie czystości linii i wyrobów gotowych"


Szkolenie "Alergeny w żywności cz.1" omawia specyfikę zagrożenia alergenami i przedstawia kroki jakie powinien podjąć producent żywności, aby zredukować ryzyko przenoszenia alergenów do wyrobów, które nie zawierają ich w swoim składzie recepturowym. Szkolenie wprowadza uczestników szkolenia w zagadnienie walidacji procesów czyszczenia, jako możliwego sposobu na ograniczenie konieczności nadmiernego, prewencyjnego znakowania wyrobu alergenami pokarmowymi.

Uczestnicy szkolenia dowiedzą się co robić, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego alergenami; w jaki sposób oszacować ilość alergenu przenoszonego do kolejno produkowanego wyrobu; w jaki sposób wykazać, że poziom skażenia jest bezpieczny i nie jest konieczne umieszczanie na opakowaniu ostrzegawczego znakowania alergenem.

Szkolenie jest adresowane do: technologów i liderów obszarów produkcyjnych, pracowników działów zapewnienia jakości.




PROGRAM SZKOLENIA

1. Alergeny, jako zagrożenie bezpieczeństwa żywności

  • Dane epidemiologiczne, poziomy alergenów przy których często wywoływane są reakcje alergiczne,
  • Obowiązkowa lista alergenów wg. Rozporządzenia (UE) 1169/2011,
  • Popularne alergeny pokarmowe - charakterystyka, siła wywoływanej reakcji.

2. Metody zapobiegania skażeniom krzyżowym alergenami w procesie produkcyjnym

  • Rozdział "w miejscu" i "w czasie",
  • Planowanie produkcji,
  • Zarządzanie zmianą (zmiany dostawców surowców, zarządzanie próbami technologicznymi itp.).

3. Wprowadzenie do walidacji czyszczenia alergenów

  • Etapy walidacji,
  • Wybór produktu i parametrów procesowych,
  • Wybór obiektu do badań (wymazy, woda, produkt),
  • Wyznaczanie wielkości skażenia (ang. carry-over) dla danej metody czyszczenia,
  • Metody analityczne (ELISA, PCR rt-PCR), kryteria akceptacji, ograniczenia metod analitycznych.

 

OSOBA PROWADZĄCA SZKOLENIE:

Krzysztof Żarczyński – ukończył Wydział Technologii Żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o specjalizacji Ocena Jakości Żywności oraz studia podyplomowe z zakresu zarządzania w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. 
Zdobywał doświadczenie zawodowe pracując jako specjalista ds. walidacji w Departamencie Zapewnienia Jakości w Zakładach Farmaceutycznych POLPHARMA, technolog ds. projektowania procesów higienicznych w Dziale Badawczo-Rozwojowym koncernu Unilever (grupa Pilot Plant & Engineering Team w Global Design Center for Liquid Foods), kierownik projektu w Dziale Transferów Produktów i Technologii firmy GlaxoSmithKline Pharmaceuticals.
Obecnie auditor i trener w Biurze Naukowo-Technicznym SIGMA, członek Komitetu Technicznego nr 15 ds. Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego, Handlu i Gastronomii w Polskim Komitecie Normalizacyjnym.

 



DOSTĘPNE FORMY SZKOLENIA

 


SZKOLENIE ZAMKNIĘTE

Na miejscu w Państwa firmie


Szkolenie zamknięte to:

  • Najdogodniejsza opcja dla omówienia zagadnień najbardziej interesujących pracowników Państwa firmy
  • Optymalne kosztowo rozwiązanie dla przeszkolenia większej grupy osób
  • Wiele dostępnych terminów, brak ryzyka odwołania szkolenia

Cena szkolenia:

3.400 PLN netto dla grupy 1-10 osób 
3.900 PLN netto dla grupy 11-20 osób


Rezerwacja terminu:

Skorzystaj z opcji "WYŚLIJ ZGŁOSZENIE" w górnej części strony


 

 

TERMINY SZKOLEŃ 2019

Interesuje Cię realizacja szkolenia zamkniętego w terminie innym niż wskazane poniżej? Napisz do nas na adres: info@bnt-sigma.pl i zaproponuj kilka terminów
- postaramy się zmienić nasze plany, aby wyjść naprzeciw Twoim oczekiwaniom.

 


 
 

TEMAT SZKOLENIA

 

TERMIN SZKOLENIA

 

LOKALIZACJA SZKOLENIA


 
 

Alergeny w żywności cz.1

 

18 marzec 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

1 kwiecień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

6 kwiecień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

29 kwiecień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

25 maj 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

3 czerwiec 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

8 czerwiec 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

10 czerwiec 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

29 czerwiec 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

5 sierpień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

14 wrzesień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

23 wrzesień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

14 październik 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

19 październik 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

28 październik 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

16 listopad 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

25 listopad 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

30 listopad 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

14 grudzień 2019

 

Twoja firma

Alergeny w żywności cz.1

 

16 grudzień 2019

 

Twoja firma


 
 

 



OFERTA SZKOLENIA DO POBRANIA

Kliknij zdjęcie poniżej, aby pobrać dokument pdf:

Kliknij, aby pobrać program szkolenia WALIDACJA CZYSZCZENIA ALERGENÓW

 



NIEODPŁATNE WEBINARIA. ZADAJ PYTANIE.

POZNAJ PERSPEKTYWĘ PRACOWNIKÓW

INNYCH FIRM.

 

 

 

Warunki świadczenia usługi

Cena szkolenia obejmuje (szkolenie tradycyjne) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, obiad, przerwy kawowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Cena szkolenia obejmuje (wideokonferencja HD) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Cena szkolenia nie obejmuje Zakwaterowania (osoby zainteresowane zakwaterowaniem proszone są o bezpośredni kontakt z wybranym przez siebie hotelem; Biuro Naukowo-Techniczne SIGMA nie rezerwuje noclegów).
Zgłoszenie uczestnictwa w szkoleniu Na podstawie wypełnionego elektronicznie "FORMULARZA ZGŁOSZENIOWEGO" (patrz wyżej).
Rezygnacja z uczestnictwa w szkoleniu Prosimy o niezwłoczny kontakt telefoniczny lub e-mail.
Płatność za szkolenie Na podstawie faktury VAT wystawionej po szkoleniu (30-dniowy termin płatności).
BONUS dla uczestnika szkolenia Usługa "Zadaj pytanie ekspertowi" - prawo do nieodpłatnych konsultacji drogą e-mail przez rok od daty uczestnictwa w szkoleniu.

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl