5. Układ pomieszczeń i przestrzeń produkcyjna
5.1 Wymagania ogólne
Co robisz, aby zapewnić, że sposób budowania, wprowadzania zmian oraz utrzymania pomieszczeń produkcyjnych, będzie umożliwiał utrzymanie odpowiedniego poziomu higieny produkcji?
Patrząc na schemat przepływu materiałów do produkcji, surowców, produktów, ludzi - na co zwracasz uwagę, aby nie doszło do zanieczyszczenia/ skażenia produktu? Kiedy najczęściej się nad tym zastanawiasz lub kiedy stwierdzasz niezgodności?
5.2 Sposób budowania i wykończenia pomieszczeń, układ pomieszczeń, drogi komunikacyjne
W jakich obszarach jest według Ciebie najtrudniej zapewnić odpowiednią ilość miejsca, logiczny przepływ materiałów, produktów i ludzi, odpowiedni rozdział surowców i wyrobów gotowych?
Czy znasz obszary produkcyjne/rodzaje wyrobów, dla których według Ciebie nie jest kluczowe zapewnienie odpowiedniego rozdziału między surowcami a wyrobami gotowymi?
Jak zapewniasz, że otwory lub drogi stosowane do przemieszania materiałów minimalizują ryzyko przedostawania się zanieczyszczeń i szkodników?
5.3 Konstrukcja i wewnętrze instalacje
W jaki sposób czyścisz ściany i podłogi? Jakie techniki czyszczenia są według Ciebie skuteczne?
Czy i w jaki sposób czyścisz sufity i instalacje prowadzone pod sufitem?
Czy uważasz, że są obszary, w których czyszczenie nie jest konieczne?
Czy stosujesz siatki na owady na wentylatorach i na wylotach wentylacyjnych?
5.4 Ustawienie urządzeń produkcyjnych
Na co zwracasz uwagę, gdy oceniasz planowane ustawienie urządzeń na hali produkcyjnej? Czy w systemie jakości zdefiniowałeś zasady dotyczące minimalnych odległości od innych obiektów – ścian itp.
5.5 Laboratoria i badania
Czy zidentyfikowałeś jakieś zagrożenia dla higieny i bezpieczeństwa produktu, których źródłem mogłyby być czynności związane z testowaniem, badaniem wyrobów? Co robisz, aby zminimalizować to ryzyko?
5.6 Tymczasowe lub mobilne konstrukcje, maszyny wendingowe
Jakie tymczasowe konstrukcje lub urządzenia pojawiają się na hali produkcyjnej. Czy uważasz, że mogą być źródłem jakiś zagrożeń dla higieny procesu?
5.7 Przechowywanie wyrobów, materiałów opakowaniowych, surowców i środków chemicznych
W jaki sposób zapewniasz, że kurz, skropliny, kratki ściekowe, odpady, nie stanowią zagrożenia w przestrzeniach magazynowych dla przechowywanych tam materiałów?
Czy/ w jaki sposób zapewniasz segregację materiałów? Jakich materiałów nie składujesz obok jakich materiałów?