Walidacja czyszczenia alergenów – Zaawansowane zarządzanie walidacją czyszczenia alergenów z wykorzystaniem matrycy

matryca alergenowa.png
  • nowość
Dostępność usługi: Pewny termin
Czas realizacji usługi: Szkolenie 1-dniowe
Cena brutto (za usługę/grupę): 4 182,00 zł 4182.00
Cena netto (za usługę/grupę): 3 400,00 zł
ilość szt.

towar niedostępny

* - Pole wymagane

Szczegółowy opis

Szkolenie "Walidacja czyszczenia alergenów
- Zaawansowane zarządzanie walidacją czyszczenia alergenów z wykorzystaniem matrycy
"



Prewencyjne znakowanie produktów wszystkimi alerganami funkcjonującymi w zakładzie może istotnie zawężać grupę odbiorców produkowanych wyrobów. Posługiwanie się zwalidowanymi metodami czyszczenia i oszacowanie skali potencjalnego skażenia krzyżowego, planowanie produkcji z uwzględnieniem wniosków płynących z matrycy alergenowej, może być dla producenta żywności szansą na usunięcie
z opakowań wyrobów gotowych ostrzegawczego znakowania alergenami
(sformułowań "może zawierać..." itp.).

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom osób planujących walidację czyszczenia alergenów, opracowaliśmy MATRYCĘ ALERGENOWĄ (plik Excel), która pozwala na zautomatyzowanie szeregu operacji obliczeniowych, koniecznych do przeprowadzenia w procesie walidacji i weryfikacji czyszczenia alergenów. Niniejsze szkolenie pozwala dogłębnie poznać zasady prowadzenia walidacji czyszczenia alergenów, jak również pomaga w samym zaplanowaniu walidacji czyszczenia. Szkolenie tłumaczy „krok po kroku”: jak wykonać poszczególne zadania w ramach walidacji, wyjaśnia „komórka po komórce” w jaki sposób wpisywać dane i jak odczytywać wyniki z matrycy przygotowanej dla odbiorców szkolenia.

Dzięki szkoleniu dowiecie się Państwo w jaki sposób zaplanować walidację czyszczenia alergenów, skąd pozyskać dane wymagane do wprowadzenia do matrycy, w jaki sposób obsługiwać poszczególne zakładki i jak odczytywać dane wynikowe z matrycy.

Szkolenie polecane jest w szczególności: osobom odpowiedzialnym za zaplanowanie walidacji czyszczenia w swoim zakładzie produkcyjnym, pracownikom oddelegowanym do zarządzania matrycą (odczytywania danych, wprowadzania do matrycy zmian), audytorom wewnętrznym i zewnętrznym systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.



PROGRAM SZKOLENIA

1. Kryteria akceptacji w walidacji czyszczenia alergenów

a) limity zawartości alergenów wg. EU-VITAL,
b) podejścia stosowane przez liderów branży spożywczej,

c) prawo w Szwajcarii, Japonii, wyniki opracowań US FDA, status prawny w UE,
d) produkty hipoalergiczne, testy DBPCF, wartość ED10.

2. Podejście matrycowe w planowaniu walidacji czyszczenia

a) elementy decydujące o ilości matryc jakie należy prowadzić,
b) "zasada najgorszego przypadku" w praktyce,
c) ograniczenia podejścia matrycowego.

3. Kryteria wyboru obiektów do badania alergenów (zalety, ograniczenia, punkty ważne podczas wnioskowania)

a) wymazy z linii po procesie czyszczenia,
b) woda płucząca z procesu mycia,
c) badanie kolejno produkowanego wyrobu.     

4. Gromadzenie danych wejściowych do matrycy

a) analiza składu recepturowego i wielkości serii produkcyjnych poszczególnych wyrobów (minimalnych, maksymalnych),
b) zbieranie danych charakteryzujących linię produkcyjną (zasady obliczanie powierzchni urządzeń produkcyjnych
    w przypadku walidacji wykorzystującej badanie wymazów)
.

5. Walidacja czyszczenia (badanie wymazów i/lub badanie wyrobu gotowego)

a) w jakich punktach pobierać wymazy z linii,
b) w jakich punktach czasowych pobierać próbki wyrobu gotowego,
c) omówienie wzorów na oszacowanie:
    - ilości składnika alergennego w serii walidacyjnej
    - maksymalnej ilość białka alergennego, pozostającej na linii po czyszczeniu
    - „carry-over” – procent ilości białka alergennego pozostającego po czyszczeniu
      w stosunku do ilości białka wniesionego na linię
    - ilość białka przenoszonego do porcji kolejno produkowanego wyrobu gotowego

6. Matryca alergenowa

a) wyjaśnienie założeń będących podstawą do wykorzystania wyników walidacji czyszczenia do oszacowania
    przenoszenia alergenu w pozostałych kombinacjach „Produkt brudzący – Produkt zbierający”.

7. Weryfikacja czyszczenia (okresowe badanie wymazów i/lub wyrobu gotowego)

a) planowanie weryfikacji i próbkowania
b) omówienie wzorów na oszacowanie:
    - „carry-over” na podstawie danych z weryfikacji czyszczenia
    - ilości białka przenoszonego do porcji kolejno produkowanego na podstawie
      danych z weryfikacji czyszczenia

  


 

 

CENNIK I DOSTĘPNE FORMY SZKOLENIA

 



Aktualna oferta na rok 2021 w formacie PDF: przejdź TUTAJ


 




OTRZYMUJ RAZ NA KWARTAŁ INFORMACJE

O NOWYCH USŁUGACH I OFERTACH SPECJANYCH


Tematyka: Higiena produkcji  |  Higieniczne projektowanie  |  Walidacja

 

 

 

 

 

 

Pliki do pobrania:

Warunki świadczenia usługi

Cena szkolenia obejmuje (szkolenie tradycyjne) Uczestnictwo w szkoleniu, drukowane materiały szkoleniowe, zaświadczenie uczestnictwa w szkoleniu.
Płatność za szkolenie Na podstawie faktury VAT wystawionej po szkoleniu (30-dniowy termin płatności).
BONUS dla uczestnika szkolenia Usługa "Zadaj pytanie ekspertowi" - prawo do nieodpłatnych konsultacji drogą e-mail przez rok od daty uczestnictwa w szkoleniu.

Produkty powiązane

Inne (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl