12. Zapobieganie szkodnikom (Pest control)
12.1 Wymagania ogólne
Czy w trakcie czyszczenia i prowadzenia kontroli materiałów wejściowych pracownicy zwracają uwagę na ewentualne ślady obecności szkodników? Czy pracownicy mają dokładnie wskazane/opisane jakich śladów obecności mają szukać?
12.2 Program zapobiegania szkodnikom
Czy organizacja posiada wyznaczoną osobę, która zarządza obszarem Pest Control? Jakie są zadania tej osoby?
Jakie „targetowe” szkodniki zostały określone dla działalności Twojego przedsiębiorstwa? Jakie działania monitoringowe i zapobiegawcze są prowadzone w odniesieniu do tych szkodników? Na jakiej podstawie oceniasz czy substancje chemiczne stosowane przez firmy Pest Control są bezpieczne do stosowana w otoczeniu zakładów spożywczych?
12.3 Ograniczanie dostępu
Czy w zakładzie jest ustalone kiedy/ w jakich okolicznościach prowadzona jest ocena budynku pod kątem jego szczelności przed szkodnikami (np. odbiory prac budowlanych i montażowych, okresowe sprawdzenia)?
Czy wynik oceny jest zapisywany?
12.4 Zanieczyszczenia i skażenia
Czy zidentyfikowałeś obszary w których szkodniki mają dostęp do wody i pożywienia? Jakie to mogą być obszary i gdzie ich szukać?
Jeśli stwierdziłeś, że surowiec/wyrób gotowy jest zanieczyszczony szkodnikami, w jaki sposób można zabezpieczyć inne materiały przed zanieczyszczeniem?
12.5 Monitorowanie i wykrywanie
Czy uważasz, że są pewne obszary, w których nie powinno się umieszczać detektorów, stacji monitorujących, łapaczy gryzoni ze względu na ryzyko zanieczyszczenia surowców, półproduktów lub wyrobów gotowych?
Z jaką częstotliwością są monitorowane zainstalowane urządzenia? Kto analizuje trendy aktywności szkodników – firma Pest Control czy wyznaczony pracownik zakładu?
12.6 Zwalczanie szkodników
Które szkodniki doprowadziły do zanieczyszczenia surowców wyrobu gotowego lub ich zbyt duże ilości stwierdzono w obszarze produkcyjnym? Jakie surowce lub wyroby gotowe je przyciągnęły?