10. Zapobieganie skażeniom krzyżowym
10.1 Wymagania ogólne
Podaj przykłady możliwych dróg/ operacji, dla których uważasz, że prawdopodobne może być skażenie produktu zanieczyszczeniami fizycznymi, alergenami, mikroorganizmami.
10.2 Mikrobiologiczne skażenia krzyżowe
Podaj etapy procesu produkcyjnego, w których uważasz, że prawdopodobne byłoby zanieczyszczenie wyrobu drobnoustrojami. Które ze środków zapobiegawczych zastosowano w tym przypadku:
- rozdzielenie materiałów (np. surowców od wyrobów gotowych)
- fizyczny podział na „strefy” (bariery fizyczne, ściany, oddzielne budynki)
- schematy dróg transportowych
- dedykowane urządzenia, personel, materiały, narzędzia
- zapewnienie różnicy ciśnień
10.3 Zarządzanie alergenami
Jakie zidentyfikowałeś etapy lub operacje, podczas których może dochodzić do zanieczyszczenia wyrobu niezadeklarowanymi alergenami?
W jaki sposób zabezpieczasz wyroby przez skażeniem alergenami – zwalidowane czyszczenie, ograniczenia nałożone na planowanie produkcji, inne?
Czy znasz procesy obróbki żywności, które mogą eliminować lub obniżać „potencjał alergenny” żywności?
10.4 Zanieczyszczenia fizyczne
Z jaką częstotliwością prowadzisz inspekcje kruchych materiałów?
Czy rzeczywiście starasz się unikać za wszelką cenę tworzyw sztucznych i szkła w liniach produkcyjnych?
Jakie stosujesz środki zapobiegawcze, aby ograniczyć zagrożenie – pokrywy, siatki, magnesy, sita, filtry, detektory metalu, X-ray, inne?