Zapobieganie skażeniom krzyżowym - ISO TS 22002-1; PKT 10. 0

10. Zapobieganie skażeniom krzyżowym

 

10.1 Wymagania ogólne

Podaj przykłady możliwych dróg/ operacji, dla których uważasz, że prawdopodobne może być skażenie produktu zanieczyszczeniami fizycznymi, alergenami, mikroorganizmami.

10.2 Mikrobiologiczne skażenia krzyżowe

Podaj etapy procesu produkcyjnego, w których uważasz, że prawdopodobne byłoby zanieczyszczenie wyrobu drobnoustrojami. Które ze środków zapobiegawczych zastosowano w tym przypadku:

  • rozdzielenie materiałów (np. surowców od wyrobów gotowych)
  • fizyczny podział na „strefy” (bariery fizyczne, ściany, oddzielne budynki)
  • schematy dróg transportowych
  • dedykowane urządzenia, personel, materiały, narzędzia
  • zapewnienie różnicy ciśnień

10.3 Zarządzanie alergenami

Jakie zidentyfikowałeś etapy lub operacje, podczas których może dochodzić do zanieczyszczenia wyrobu niezadeklarowanymi alergenami?
W jaki sposób zabezpieczasz wyroby przez skażeniem alergenami – zwalidowane czyszczenie, ograniczenia nałożone na planowanie produkcji, inne?
Czy znasz procesy obróbki żywności, które mogą eliminować lub obniżać „potencjał alergenny” żywności?

10.4 Zanieczyszczenia fizyczne

Z jaką częstotliwością prowadzisz inspekcje kruchych materiałów?
Czy rzeczywiście starasz się unikać za wszelką cenę tworzyw sztucznych i szkła w liniach produkcyjnych?
Jakie stosujesz środki zapobiegawcze, aby ograniczyć zagrożenie – pokrywy, siatki, magnesy, sita, filtry, detektory metalu, X-ray, inne?

KOMENTARZE (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl