13. Higiena personelu i pomieszczenia dla pracowników
13.1 Wymagania ogólne
Czy uważasz, że w procedurze higieny personelu warto doszczegółowić pewne specyficzne wymagania dotyczące zachowania personelu? Jakich zachowań nie powinno się pominąć?
13.2 Pomieszczenia wspomagające utrzymanie higieny personelu i toalety
W przypadku których zagadnień najczęściej stwierdzasz niezgodności: zbyt mała liczba punktów do mycia rąk lub ich zła lokalizacja, niewłaściwa temperatura wody, niewłaściwe środki chemiczne do mycia i/lub dezynfekcji rąk, nieskuteczne lub niehigieniczne metody osuszania rąk, nieodpowiednie przebieralnie.
13.3 Stołówki pracownicze i obszary wyznaczone do spożywania posiłków
Czy uważasz, że niewłaściwa lokalizacja stołówek i punktów do spożywania posiłków może nieść realne ryzyko dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (mikroorganizmy, alergeny, szkodniki)?
13.4 Zasady ubioru
Jakie wymagania powinno spełniać ubranie robocze osób pracujących w obszarach produkcji żywności?
W jaki sposób zapewniasz, że ubranie mające za cel ochronę produktu, nie jest wykorzystywane również do innych prac/celów?
Czy wyznaczyłeś obszary, w których nie jest konieczne noszenie czepków zasłaniających włosy? Jakie to są obszary?
13.5 Stan zdrowia
Jakie zostały zdefiniowane wymagania dotyczące badań lekarskich dla pracowników firm zewnętrznych, kontraktorów, firm montażowych pracujących w obszarach produkcyjnych np. tylko przez kilka dni?
13.6 Choroby i obrażenia
Czy/ jakie zdefiniowano wymagania dla personelu odnośnie zgłaszania chorób mogących wpływać na bezpieczeństwo zdrowotne żywności i jaki jest w ciągu roku rząd wielkości przypadków zgłaszanych do kierownictwa – brak, pojedyncze przypadki, dziesiątki, setki przypadków.
13.7 Higiena personelu
Czy zdefiniowałeś obszary/działy, w których pracownicy nie mają obowiązku mycia rąk przed rozpoczęciem pracy?
13.8 Zachowania personelu
Jakie zdefiniowano w Twoim zakładzie wymagania/ograniczenia dotyczące noszenia biżuterii? Czy określono i zapisano zasady dotyczące używania szafek pracowniczych, czy okresowo są one sprawdzane i czyszczone?