11. Czyszczenie i sanityzacja
11.1 Wymagania ogólne
Czy zidentyfikowałeś obszary produkcji, w których uważasz, że nie jest konieczne prowadzenie procesów czyszczenia w ogóle, lub w których czyszczenie wymagane jest bardzo rzadko?
W jak sposób monitorujesz odpowiedniość i skuteczność procesów mycia i sanityzacji?
11.2 Środki myjące i dezynfekujące, narzędzia do czyszczenia
W przypadku, jakich powierzchni/przestrzeni produkcyjnych lub sprzętu uważasz, że ich stan ma znaczenie dla efektywności prowadzonego czyszczenia i dezynfekcji?
Kiedy i w jaki sposób sprawdzasz, czy urządzenie jest higienicznie zaprojektowane?
11.3 Programy mycia i sanityzacji
W jaki sposób walidujesz procesu mycia? W jaki sposób walidujesz procesy sanityzacji/ dezynfekcji?
Jakie stosujesz metody czyszczenia i sanityzacji? Jak często prowadzisz mycie i sanityzację urządzeń?
Czy prowadzisz inspekcję urządzeń przed rozruchem?
11.4 Systemy CIP
W jaki sposób oddzielasz linię CIP lub linię która jest w trakcie mycia, od linii która zawiera produkt?
W jaki sposób monitorujesz przebieg procesu mycia (typ mycia, stężenie środka myjącego, czas kontaktu, temperaturę, zastosowany środek myjący).
11.5 Monitorowanie skuteczności sanityzacji
W jaki sposób i jak często monitorujesz skuteczność procesu mycia i sanityzacji?