Czyszczenie i sanityzacja - ISO TS 22002-1; PKT 11. 1

11. Czyszczenie i sanityzacja

 

11.1 Wymagania ogólne

Czy zidentyfikowałeś obszary produkcji, w których uważasz, że nie jest konieczne prowadzenie procesów czyszczenia w ogóle, lub w których czyszczenie wymagane jest bardzo rzadko?
W jak sposób monitorujesz odpowiedniość i skuteczność procesów mycia i sanityzacji?

11.2 Środki myjące i dezynfekujące, narzędzia do czyszczenia

W przypadku, jakich powierzchni/przestrzeni produkcyjnych lub sprzętu uważasz, że ich stan ma znaczenie dla efektywności prowadzonego czyszczenia i dezynfekcji?
Kiedy i w jaki sposób sprawdzasz, czy urządzenie jest higienicznie zaprojektowane?

11.3 Programy mycia i sanityzacji

W jaki sposób walidujesz procesu mycia? W jaki sposób walidujesz procesy sanityzacji/ dezynfekcji?
Jakie stosujesz metody czyszczenia i sanityzacji? Jak często prowadzisz mycie i sanityzację urządzeń?

Czy prowadzisz inspekcję urządzeń przed rozruchem?

11.4 Systemy CIP

W jaki sposób oddzielasz linię CIP lub linię która jest w trakcie mycia, od linii która zawiera produkt?
W jaki sposób monitorujesz przebieg procesu mycia (typ mycia, stężenie środka myjącego, czas kontaktu, temperaturę, zastosowany środek myjący).

11.5 Monitorowanie skuteczności sanityzacji

W jaki sposób i jak często monitorujesz skuteczność procesu mycia i sanityzacji?

KOMENTARZE (1)

29 września 2016

Ad. 11.3 Mycie CIP waliduję gdy jest opracowywany nowy program mycia lub po zmianach. 3 cykle mycia to zwykle za mało by potwierdzić czy działa dobrze - zwykle zbieram dane z 5- 6 myć. Jedynie przy alergenach walidujemy na 3 (lub nawet 2) seriach produkcyjnych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl